54.80.217.80 US
 

Primorac: Sjedinjena hrvatska znanost potaknut će promjene

Piše:
subota, 6.11.2004. 07:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PRVI kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, što će se od 15. do 19. studenoga održati u Zagrebu i Vukovaru, bit će, po riječima ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca, temelj za pokretanje ključnih procesa i promjena u znanosti u Hrvatskoj.

"Mnogi hrvatski znanstvenici u domovini i inozemstvu taj skup u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa smatraju važnim, jer će njihovo prvi put ujedinjeno znanje stvoriti temelj za djelotvorne promjene u hrvatskoj znanosti", izjavio je Primorac.

Po ministrovim riječima utvrdit će se i strateški prioriteti i smjer hrvatske znanosti te najbolji oblik financiranja i zajedničkoga rada na projektima koji će se najvećim dijelom financirati iz inozemnih fondova, a bit će potpomognuti i hrvatskim državnim fondovima.

Bit će riječi, dodao je, i o osnivanju skupine recenzenata za prosudbu znanstvenih programa i projekata, za što se zanimaju susjedne zemlje.

Bit će izrađena i strategija povezivanja sustava obrazovanja i znanosti koji moraju "proizvoditi" radnu snagu na razini potrebnoj Hrvatskoj koje do sada nije bilo. To pak znači, rekao je, da bi se tako utvrdio i dio upisnih kvota za sljedeću godinu u skladu s gospodarskim potrebama.

Jedan od ciljeva je i trajna suradnja sa znanstvenicima hrvatskoga podrijetla u inozemstvu, ali i model tzv. priljeva mozgova kako bismo omogućili povratak u Hrvatsku znanstvenicima koji to žele.

Posebno je važnim ocijenio činjenicu da organizator nije mogao pozvati sve hrvatske znanstvenike, već samo njih četiri stotine te objasnio da su s hrvatskim znanstvenicima diljem svijeta razgovarali voditelji sekcija. Bez obzira na to što su neki znanstvenici pozvani, a drugi nisu, skup je doista otvoren svima, ustvrdio je ministar i dodao da kongres nije politički "obojen" jer sudionici pripadaju različitim političkim strujama. To znači da je skup svehrvatski, a u njegovu je organiziranju iskazan do sada neviđen optimizam pa će biti doista dojmljivo na jednome mjestu vidjeti okupljenu hrvatsku znanost.

Primorac je pozvao hrvatske znanstvenike - pozvane i koje organizator jednostavno nije mogao pozvati - da se uključe u rad skupa.

"Bez obzira na to što Kongres ne će moći riješiti sva pitanja koja nisu bila riješena u zadnjih stotinu godina, otvorit će jednu bitno drukčiju dimenziju", smatra Primorac.

Kongres završava u Vukovaru - gradu heroju gdje će biti potpisana deklaracija, obvezatna za mnoge stvari vezane uz budućnost hrvatske znanosti i jedan od strateških i ključnih događaja za hrvatsku znanost, rekao je Primorac.

Smatra da će mu kongres "otvoriti ruke" i dati vjerodostojnost da jasno i otvoreno kaže kad nešto vrijedi.

"Susret će biti prilika da brojni naši ljudi koje se do sada nije nikada ništa pitalo kažu svoje mišljenje i sudjeluju u izgradnji hrvatske države", istaknuo je ministar.Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije