54.81.68.240 US
 

Priopćenje sa zatvorene sjednice Vlade

Piše:
četvrtak, 4.9.2003. 16:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici informirana o provedbi obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i tijela državne uprave obvezala na izvršavanje mjera sukladno utvrđenim rokovima.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o jamstvu između RH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt obnove riječkog prometnog pravca i uputila ga u hitnu saborsku proceduru.

Saboru je na donošenje po hitnom postupku uputila i Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o financiranju između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt obnove komunalne infrastrukture na područjima od posebne državne skrbi.

Iako podržava inicijativu predlagatelja - Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu da predloženim zakonom otkloni nedostatke važećeg Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost, Vlada je Saboru predložila da odgodi raspravu o tom zakonskom tekstu.

U priopćenju sa zatvorene sjednice se navodi da je Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost imenovao radno povjerenstvo koje bi do rujna trebalo izraditi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost.

Vlada je donijela Uredbu kojom se mijenja Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pomorstva, prometa i veza, a to se odnosi na Upravu cestovnog prometa, za koju se predviđa ustrojavanje dva nova odsjeka unutar Odjela i to odsjek za prijevoz putnika i odsjek za prijevoz tereta. Time bi se omogućilo efikasnije obavljanje poslova Odjela i Uprave cestovnog prometa.

Vlada je izmijenila Uredbu o carinskoj tarifi za 2003. Ministarstvo poljoprivrede Republike Češke izvijestilo je hrvatsku stranu o ukidanju izvoznih subvencija pa je Hrvatska preuzela obvezu povući zaštitnu mjeru na svinjsko meso podrijetlom iz Češke te se stopa carine vraća na razinu predviđenu pristupanjem Republike Hrvatske Srednjoeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini.

Vlada je donijela Odluku o raspisivanju javnog natječaja za dodjelu koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Iloka. Koncesija se daje na vremensko razdoblje od 40 godina pravnoj i fizičkoj osobi za dugogodišnje nasade, koja ispunjava uvjete propisane Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju posebnog interesa za iznimnu nabavu robe i usluga te ustupanje radova za potrebe nastupa Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2005 u Aichiu, Japan.

Dala je suglasnost na Prijedlog ugovora o objedinjavanju i razvoju informacijskih sustava državnih i javnih financija te dugoročnom pružanju podrške aplikativnim servisima sustava državne uprave (ASP), kojim se obvezuje Financijska agencija na obavljanje usluga objedinjene informatičko-tehnološke podrške sustava državne uprave i sustava državnih i javnih funkcija.

Vlada je Ustavnom sudu podnijela Prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti Programa mjera za unaprjeđenje stanja u prostoru Grada Makarske 2003.-2005. godine.

Iz tekuće proračunske zalihe Hrvatskom radioamaterskom savezu odobreno je 80 tisuća kuna za financiranje Hrvatske reprezentacije na 14. ARDF prvenstvu IARU Regiona I., koje se u rujnu održava u Poljskoj.

Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Srbije i Crne Gore o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj.

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za izbor Republike Hrvatske za člana Komisije Ujedinjenih naroda za pravo međunarodne trgovine (UNCITRAL) i osnivanju Povjerenstva za praćenje rada UNCITRAL-a.

Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora s vladom Islamske Republike Iran o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima radi unaprjeđenja suradnje na području suzbijanja krijumčarenja i carinskih prekršaja te učinkovitije borbe protiv nezakonitog prometa opojnih droga.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora s Izraelom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu.

Vlada je izmijenila Odluku o pokretanju postupka za sklapanje dodatnog protokola Sporazumu između država stranaka Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir, o pravnom položaju njihovih snaga. Izmijenjena je točka VI. predmetne Odluke te se ovlašćuje veleposlanik Republike Hrvatske pri NATO-u da, umjesto veleposlanika Republike Hrvatske u SAD-u, potpiše Daljnji dodatni protokol.

Vlada je informirana o Memorandumu o razumijevanju o suradnji među zemljama jugoistočne Europe u turističkoj djelatnosti, koji je u svibnju ove godine potpisan u Ateni.

Izmijenjena je i Uredba o nadzoru uvoza i izvoza neobrađenih dijamanata kojom je propisan nadzor uvoza i izvoza neobrađenih dijamanata te postupak certificiranja radi provođenja Procesa Kimberley. Proces Kimberley je međunarodno dogovoreni postupak izdavanja službenih certifikata koji utvrđuju isporuku neobrađenih dijamanata. Taj je postupak uveden zbog sprječavanja upotrebe neobrađenih dijamanata od strane pobunjenika iz Angole i Sierra Leone ili njihovih saveza za financiranje sukoba u svrhu potkopavanja legitimne vlade, kako je opisano u odgovarajućim Rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Vlada je danas na osobni zahtjev razriješila dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i športa Josipa Milata.

Zrinka Radnić imenovana je vršiteljicom dužnosti predstojnika Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Branko Maleš razriješen je dužnosti člana Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo, a na to je mjesto imenovan akademik Tonko Maroević.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije