Priština: Vlada tvrdi da postoje uvjeti za sudjelovanje Srba na izborima

KOSOVSKA vlada ocijenila je neprihvatljivim stajalište Beograda o nesudjelovanju Srba u parlamentarnim izborima na Kosovu, koji su zakazani za 23. listopada ove godine.

"Bez ispunjenja institucionalnih uvjeta za trajni opstanak i povratak Srba na Kosovo, za pripadnike srpske zajednice nije moguć izlazak na izbore" stoji u obrazloženje Koordinacijskog odbora srbijanske vlade za Kosovo.

Srpski premijer Vojislav Koštunica i Srbi Kosova ocijenili su da raniji općinski i parlamentarni izbori na Kosovu nisu ništa poboljšali položaj Srba te da ne očekuju da će predstojeći izbori donijeti neki napredak bez ozbiljnih institucionalnih promjena.

Glasnogovornica kosovske vlade Mimoza Kusari izjavila je u petak da vlada odbacuje tvrdnje Beograda kako na Kosovu nema uvjeta za sudjelovanje Srba u kosovskim izborima. Kusuri je rekla da je obrazloženje Koordinacijskog centra "potpuno neprihvatljivo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ona je podsjetila da su na Kosovu održani svi dosadašnji izbori za tijela u Srbiji, što po njenim riječima svjedoči da Srbi na Kosovu uživaju "punu sigurnost".

"Ukoliko Srbi žele izvršiti promjene na Kosovu trebaju sudjelovati u procesima koje se odvijaju na Kosovu a ne u Srbiji", rekla je glasnogovornica Kusari.

Kosovski dnevnici na albanskom u petak su objavili odluku Srba o bojkotu parlamentarnih izbora. UNMIK i dalje očekuje da će Srbi promijeniti ovu odluku.

(Hina)xbb ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara