PRODI I BERLUSCONI: UKRAJINU ČEKA DUG PUT U EU

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi i talijanski premijer Silvio Berlusconi u utorak su Ukrajini rekli da je čeka dug put za članstvo u toj organizaciji, pokušavši pritom umanjiti njezin strah će ostati sama kada njezini susjedi iduće godine postanu punopravni članovi Unije i obećavši joj mjesto u Europi "jednog dana". L

Nakon jednodnevnog summita na Jalti Prodi i Berlusconi su izjavili su da žele vidjeti kako Ukrajina dokazuje svoje europske vjerodajnice.

Međutim, najprije su predložili Ukrajini, koja će od 1. siječnja iduće godine graničiti s novim članicama Unije - Poljskom, Slovačkom i Mađarskom - da zatraži članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, izgradi tržišnu ekonomiju, krene s reformama i eventualno se priključi zoni slobodne trgovine EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želimo da vaša zemlja bude potpuno integrirana u EU jednog dana", izjavio je Silvio Berlusconi, čija zemlja trenutačno predsjeda Unijom.

"Sada razumijemo što sve Ukrajina mora učiniti u budućnosti i mi još nismo spremni za članstvo", ocijenio je pak nakon sastanka ukrajinski predsjednik Leonid Kučma.

(Hina) bis rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara