Promijenjena gradska vlast u Petrinji

BIVŠA oporba u petrinjskom Gradskom vijeću, odnosno 12 vijećnika Nezavisne gradske liste, HNS-a, SDP-a i HSS-a na današnjoj je sjednici utemeljila novu gradsku vlast.

Sjednica je drugi put u ovom mjesecu održana u zgradi političkih stranaka jer čelnici dosadašnje vladajuće koalicije HSP-a, HDZ-a, HKDU-a i HB-a, koja ima dva vijećnika manje od novouspostavljene vlasti, nisu dopustili bivšim oporbenjacima ulazak u Vijećnicu u zgradi gradske uprave.

Pozivu nove vlasti nisu se odazvale gradska tajnica i direktorica Turističkog ureda koje su pozvane dati izvješća o polugodišnjem radu upravnih odjela, gradskih služba i organizaciji Dana grada i blagdana sv. Lovre.

Na osnovi toga donesena je odluka da se njihova izvješća zatraže za novu sjednicu Gradskog vijeća s novim dužnosnicima i promijenjenim Poglavarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na aktualnom satu je rečeno da su novoizabrani gradonačelnik Miroslav Gregurinčić i predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Petračić protiv dosadašnjeg gradonačelnika Peje Trgovčevića podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu zbog "teže povrede prava drugih". Također je rečeno da su ta dvojica novih dužnosnika od FINA-e i Zagrebačke banke zatražila "trenutačnu obustavu svih vrsta plaćanja na teret gradskog proračuna kako bi se spriječila zlouporaba pojedinaca".

I dok je bivša oporba osnovala novu gradsku vlast, dosadašnje Poglavarstvo iz bloka HSP-a, HDZ-a, HKDU-a i HB-a u maloj je gradskoj Vijećnici održalo svoju radnu sjednicu, na kojoj je odobrilo novčanu pomoć seoskim mjesnim odborima i prihvatilo program kolovoških dana za "Lovrenčevo 2003. u Petrinji".

Dosadašnje Poglavarstvo već je u dva navrata odbilo predati gradsku vlast donedavnoj oporbi koja je u početku srpnja dobila većinu kad je primjenom Ustavnog zakona o manjinama Vera Šolić iz Nezavisne liste ušla u Gradsko vijeće kao pripadnica srpske manjine, a Miroslav Petračić iz HDZ-a prešao u HSS.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave potvrdilo je prije desetak dana legalnost sjednice na kojoj su vijećnici Nezavisne gradske liste, HNS-a, SDP-a i HSS-a u početku srpnja raspustili Poglavarstvo i smijenili dužnosnike koalicije HSP-a, HDZ-a, HKDU-a i HB-a. No ta koalicija još ne priznaje tu sjednicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara