PROSLAVA VELIKE GOSPE U KORČULI

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velike Gospe, proslavljen je u svim župama korčulanskog dekanata, a najsvečanije je bilo u Korčuli zbog povijesnog događaja iz godine 1571., kada su, na današnji dan, Korčulani obranili grad od turske opsade.

Tog dana (prije bitke kod Lepanta) velika je turska sila pod zapovijedanjem alžirskoga potkralja Uluza Alije napala Korčulu.

Iako je grad bio pod vlašću Mletaka, knez i plaćena vojska su pobjegli. Korčulane je za obranu pripremio i uspješno vodio arhiđakon ? svećenik Antun Rozanović. Topovima (neki su još izloženi na gradskim zidinama), kamenjem i vrelim uljem turska je vojska odbijena.

Sačuvani Rozanovićev dnevnik govori da je iznenada počelo jako nevrijeme i oštetilo tursko brodovlje, koje je pronašlo zaštitu u zaljevu Svetom Nikoli, gdje su opustošili to predgrađe i samostan dominikanaca.

Kad se učinilo da bi napadači mogli ući u grad preko te uvale, snalažljiva obrana potpomognuta jakim nevremenom, praćenim vjetrom, kišom, grmljavinom i valovima, uspjela je zaustaviti tursku mornaricu, te su Turci, s velikim gubicima brodova i posade, morali odustati od osvajanja Korčule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta se pobjeda u Korčuli smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti, a vjeruje se da je Gospa uslišila molitve i pomogla da se grad obrani.

Proslava današnjeg blagdana Velike Gospe počela je jutarnjom zavjetnom misom u Gospinoj kapelici, pokraj glavnog ulaza u Korčulu, izgrađenoj u spomen na obranu Korčule od Turaka po Gospinu zagovoru, jer je na tome mjestu Rozanović održao propovijed i hrabrio građane.

Svečana misa i procesija bile su u obnovljenome dominikanskom samostanu, a predvodio ih je otac dominikanac Zvonko Knežević iz Zagreba.

Svetkovinu Velike Gospe na Korčuli pratili su i mnogobrojni turisti, posebice iz Italije.

(Hina) xnper ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara