Proslavljena 30. obljetnica umjetničkog djelovanja Branke Cvitković

Dramska prvakinja Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Branka Cvitković proslavila je večeras 30. obljetnicu umjetničkog djelovanja u premijernoj predstavi "Vassa Železnova i drugi" Maksima Gorkoga, u režiji Zlatka Svibena i dramatizaciji Lade Kaštelan. L

"Vasa Železnova i drugi", dramska je predstava u tri čina , s prologom, međuigrama i epilogom. Redatelj se poslužio poznatim djelima Gorkog; središnji je dio predstave drama u tri čina "Vassa Železnova" (Mati), napisana 1910., i njezin glavni lik, Vassa Petrovna Železnova, majka obitelji. U prologu i međuigrama, nastalim prema poglavljima romana "Djelo Artamonovih", na scenu dolazi obitelj iz koje je Vassa potekla, a u epilogu, nastalom prema fragmentima drame Vassa Železnova, druga varijanta (napisane 1935.) obitelj njezine djece.

Djelo prikazuje glavnu junakinju u ruskom društvu i sudbinu njezine obitelji kroz tri generacije u burnim vremenima, od 1860. i pada kmetstva u Rusiji do Oktobarske revolucije 1917., te kompleksnost obiteljskih odnosa, u kojima se ljubav i mržnja neprestano isprepliću.

U Hrvatskoj se "Vassa Željeznova" (druga varijanta) izvodila samo nekoliko puta, od toga u Zagrebu koncem 40-ih godina prošlog stoljeća.

Uz glavnu protagonisticu u naslovnoj ulozi Branku Cvitković u velikom dramskom ansamblu nastupili su i Alma Prica, Barbara Cvitković, Milan Pleština, Zvonimir Zoričić, Petra Dugandžić, Olga Pakalović, Alen Šalinović, Dražen Šivak, Nikša Kušelj, Miro Šegrt i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Scenograf predstave je Drago Turina, kostimografkinje Irena Sušac i Katarina Radošević Galić, a skladbu je za predstavu napisala Tamara Obrovac.

Nakon predstave održana je kratka svečanost na pozornici u čast 30. obljetnice umjetničkog djelovanja Branke Cvitković.

Slavljenici je u ime Ministarstva kulture i ministra kulture Bože Biškupića čestitao pomoćnik ministra Srećko Šestan, a u ime HNK intendant Mladen Tarbuk istaknuvši kako je rijetkost da na jednoj tako značajnoj sceni glumica izgradi i potvrdi cijelu karijeru "rastući iz uloge u ulogu, sve do visine jedne heroine", kao što je "Majka Courage" ili večerašnja interpretacija "Vasse Železnove". U ime Drame HNK slavljenici se zahvalila ravnateljica Sanja Ivić, a u ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika njegov predsjednik Goran Grgić.

Na kraju se Branka Cvitković, obasuta brojnim čestitkama i brzojavima, zahvalila svima, a posebice publici svoje matične kuće u kojoj je debitirala 1973. godine.

(Hina) xta ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara