Prosvjednici na odlagalištu smeća na Donjoj gori na Biokovu našli klaonički otpad

Podgorani, koji su danas u organizaciji Eko udruge "Levant" prosvjedovali zbog ponovnog otvaranja odlagališta otpada Donja gora na Biokovu, najavili su da će nastaviti prosvjede jer su na njemu pronašli svjež klaonički otpad, koji, kako ističu, ondje nikako ne bi smio biti. L

Stotinjak Podgorana stiglo je prijepodne, najavljenom prosvjednom sporom vožnjom, na Donju goru kako bi izrazili nezadovoljstvo i neslaganje s odlukom županijske vlasti o ponovnom otvaranju odlagališta otpada koju smatraju nezakonitom.

Ondje su zatekli zaštitare, koji osiguravaju prilazni put, i 20-ak policajaca. Dio prosvjednika zatražio je dopuštenje da dođu do odlagališta komunalnog otpada, što im je odmah odobreno. Na smetištu, na kojem se prema odluci Županije, kako ističu, može odlagati samo komunalni otpad, pronašli su, kako ističu, veću količinu svježega klaoničkog otpada rasutog iz crnih vreća.

Ogorčeni prosvjednici poručili su županijskoj vlasti i Ekostožeru Splitsko-dalmatinske županije da će nastaviti prosvjede jer im je ugroženo zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Odlagalište komunalnog otpada Donja gora na Biokovu već 30 godina ugrožava život Podgorana i stanovnika Drašnica, koji se ne mire s njegovim ponovnim otvaranjem početkom tjedna jer je to nezakonit postupak županijske vlasti koja nam ne dopušta pravo na čist zrak i truje sedamdesetak podgorskih izvora pitke vode", rekao je predsjednik podgorske Eko udruge "Levant" Mladen Letica.

"Dok se Brelima i Makarskoj dijele plave zastave, Podgoranima je udijeljeno smeće, ali mi to ne prihvaćamo i tražimo da se zatvori Donja gora", poručili su prosvjednici.

Odlagalište komunalnog otpada na Donjoj gori bilo je zatvoreno od listopada prošle godine, kada su prosvjednici kamenjem i betonom zapriječili prilazni put, do početka ovog mjeseca, kada je otovreno odlukom Ekostožera Splitsko-dalmatinske županije. Podgorani su na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća odbili prihvatiti ugovor Županije, koja nudi potpuno zatvaranje i sanaciju tog smetišta nakon 13 mjeseci, iako je predložena naknada 250 posto veća od one kakva je bila do kraja listopada, kada je Donja gora zatvorena.

(Hina) xrib yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara