Pula: Državno odvjetništvo lani podnjelo više od 3.500 prijava

ŽUPANIJSKI državni odvjetnik Vlatko Nuić govoreći danas u Puli o radu odvjetništva u prošloj godini, izvijestio je kako su lani podnesene kaznene i prekršajne prijave protiv ukupno 3.569 odraslih osoba, što je znatno više nego 2002. i 2001. godine, a ujedno je izrazio nezadovoljstvo sporošću sudova i sudskih postupaka.

Naime 2002. je podneseno 3.226 prijava, a 2001. je podneseno 2.736 prijava, istaknuo je Nuić na konferenciji za novinstvo.

Kada je riječ o malodobnih osoba broj podnesenih prijava je smanjen. Naime, prošle godine je Državno odvjetništvo Istarske županije podnijelo prijave protiv 250 maloljetnih osoba, 2002. godine podnesene su prijave protiv 288, a 2001. godine protiv 320 maloljetnih osoba.

Županijski državni odvjetnik Nuić također je izvijestio da su prošle godine sudovi donijeli ukupno 1.833 presude - od čega 1.636 osuđujućih, a 123 oslobađajućih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od osuđujućih presuda kazna zatvora izrečena je za 143 osobe, novčana kazna za 427 osoba, a uvjetno su osuđene 843 osobe.

Državni odvjetnik Istarske županije također je izrazio nezadovoljstvo sporošću sudova i sudskih postupaka.

"Državnom odvjetništvu je teško dokazivati krivnju i kaznena djela ako proces traje i tri do četiri godine. Pravda je dobra kada je brza i efikasna", naglasio je Vlatko Nuić.

Posebice je naglasio da suđenje protiv osumnjićenog za ubojstvo istaknutog istarskog gospodarstvenika Klaudija Beakovića, koje se dogodilo 1. veljače 2002. godine u Poreču, još nije počelo s obzirom da je slučaj još uvijek u fazi istrage.

Županijski državni odvjetnik Nuić ujedno je izvjestio da je županijsko državno odvjetništvo u Puli lani podiglo dvije optužnice za ubojstvo, jednu za pokušaj teškog ubojstva te 12 optužnica za pokušaj ubojstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara