Pula: Jakovčić zabrinut zbog postavljanja radara na vrh Učke

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izrazio "zabrinutost" i "nezadovoljstvo" Vladinom odlukom da se na vrhu Učke na Vojaku postavi radarski sustav čime je, kako je rekao, "promijenjena odluka bivše Vlade da će radar biti smješten na Brgudu".

Bez obzira na to što se Učka nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, po mišljenju župana Jakovčića Istrani imaju pravo oglasiti se o tom pitanju jer, kako je rekao, "Učka je jedan od simbola Istre". Jakovčić je rekao da je s bivšom Račanovom Vladom pronađeno kompromisno, ali prihvatljivo rješenje o područjima na kojima će se postaviti radarski vojni sustav pa očekuje da će Vlada ipak preispitati tu odluku i uzeti u obzir mišljenje građana koji se protive postavljanju radara na Učki.

Ministar obrane Berislav Rončević danas je nakon sastanka sa Zapovjedništvom V. korpusa Oružanih snaga RH u Rijeci potvrdio da je Vlada donijela odluku da se radarski sustav "Nebo" postavi na vrhu Učke Vojaku. Rončević je kazao da taj sustav treba hrvatskoj Kontroli zračnog prometa i Hrvatskoj vojsci, da nema razloga da se ne postavi na tom mjestu, da će u radu 80 posto služiti za nadzor civilnoga zračnog prometa te da nije štetan za zdravlje ljudi zbog zračenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istarski župan Jakovčić na današnjoj je konferenciji također komentirao rezultate istraživanja javnog mnijenja u Istri koje je provedeno od 2. do 10. travnja ove godine na uzorku od 501 ispitanika po kojima je narkomanija najveći problem. Upravo zato, dodao je Jakovčić, nije ni čudo što je Županijsko poglavarstvo udvostručilo proračunsku stavku namijenjenu borbi protiv ovisnosti. Osim narkomanije Istrani najvećim problemom smatraju nezaposlenost, pitanje starijih osoba, onečišćenje prirode i siromaštvo.

Po rezultatima istraživanja čak 93 posto ispitanika podupire gradnju nove bolnice i osnivanje sveučilišta u Puli, 88 posto podupire izradu istarske enciklopedije, a 84 posto program razvoja Brijuna s prenamjenom vojnih objekata.

"To je samo dokaz kako Županijsko poglavarstvo provodi ispravnu politiku u razvoju Istre", ustvrdio je župan Jakovčić.

Na anketni upit kakva bi trebala biti suradnja Županijskog poglavarstva i Vlade 62 posto ispitanika smatra kako bi Poglavarstvo trebalo više surađivati, 16 posto da bi suradnja trebala ostati kao i do sada, a pet posto da bi za Istru bilo najbolje kad Poglavarstvo uopće ne bi surađivalo s Vladom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara