Pušenje ubrzava gubitak pamćenja u starijoj dobi

STARIJE osobe koje puše pet puta brže gube pamćenje nego osobe koje nikad nisu pušile, pokazala je nova studija.

Bivši pušači gube pamćenje približno dva puta brže od onih koji nikad nisu pušili. A što više neka osoba puši u životu, to brže gubi mentalne sposobnosti, tvrde autori istraživanja.

Rezultati ovog istraživanja još su jedan u nizu razloga za prestanak pušenja, rekla je dr. Lenore Launer iz Nacionalnoga instituta za starenje u Marylandu.

Tijekom studije dr. Launer i njezini kolege ispitali su mentalne funkcije 9209 osoba starijih od 65 godina, a testiranje su ponovili dvije godine poslije. Tijekom studije nijedan sudionik nije patio od demencije.

Istraživači su kognitivne funkcije mjerili testom MMSE (Mini-Mental State Examination) koji se koristi u cijelom svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testovi su pokazali da osobe koje nikad nisu pušile svake godine postižu 0,03 bodova lošiji rezultat, bivši pušači 0,06, a pušači 0,16.

Osim toga, osobe koje više puše brže gube normalne mentalne funkcije, izvijestili su autori studije u časopisu Neurology.

Razlike u uspjehu na MMSE testu vrlo su male i svaki pušač pojedinačno vjerojatno neće primijetiti razliku iz godine u godinu, kažu istraživači. No, s vremenom će pušači vjerojatno brže primijetiti da im mozak više ne radi kao prije.

Pušenje slabi mentalne funkcije vjerojatno zato što uzrokuje poremećaje u krvnim žilama koje hrane mozak zbog čega dolazi do gubitka hranjivih tvari i razaranja moždanoga tkiva.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da pasivno pušenje može uzrokovati promjene na mladom mozgu koji se još razvija, a može utjecati i na kognitivne funkcije nepušača starije dobi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara