Pusić: SAD pozitivno o novoj vladi, ali očekuje rezultate

Pusić: SAD pozitivno o novoj vladi, ali očekuje rezultate
SJEDINJENE Države imaju pozitivan stav prema političkim stajalištima nove hrvatske Vlade, ali očekuju opipljive rezultate u pitanjima poput povratka izbjeglih Srba i njihova vlasništva te suradnji s Haškim sudom, rekla je u četvrtak u Washingtonu potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić.

Ona je u Washingtonu nazočila molitvenom doručku, u State Departmentu razgovarala je s Charlesom Englishom, direktorom Ureda za srednju i južnu Europu, a u Bijeloj kući s Lisom Tepper, direktoricom za jugoistočnu Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost i savjetnikom za Irak, bivšim američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Lawrenceom Rossinom.

Pusić je nakon razgovora novinarima izjavila kako su američki dužnosnici izrazili prema novoj hrvatskoj Vladi "načelno pozitivan stav", uz očekivanje da pokaže "opipljive rezultate".

"Dojam američkih dužnosnika je da su temeljni politički stavovi ohrabrujući, ali je i pitanje u kojoj mjeri možemo realizirati nešto od toga, rekla je potpredsjednica Hrvatskog sabora.

Po njezinim riječima, s američkim je sugovornicima razgovarala o strategiji Hrvatske za ulazak u Europsku uniju i NATO i potezima koje nova Vlada treba vući na tom putu.

Dodala je da su glavne teme bile povratak izbjeglih Srba, naročito povrat njihove imovine, suradnja s Haškim sudom i regionalna suradnja.

Pusić je rekla da američka strana smatra da je pravna procedura povrata vlasništva "prekomplicirana i dugačka" i da na tom planu treba "postići opipljive rezultate" i ubrzati povrat vlasništva izbjeglih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glede suradnje s Haškim sudom, ključno je pitanje bilo rješavanje slučaja generala Ante Gotovine koje se, po njezinim riječima, pretvorilo gotovo u "lakmus test" u kojoj mjeri je Hrvatska zaista spremna i sposobna surađivati sa Sudom.

Pusić je rekla kako su američki dužnosnici poduprli ideju da se hrvatsko pravosuđe mora osposobiti da samo u budućnosti procesuira ratne zločine.

"Ali do tog koraka sigurno nećemo doći prije nego što se riješi situacija u slučaju Gotovine koje je momentalno ključno pitanje," istaknula je potpredsjednica Sabora.

Naglasila je da Amerikanci izravno ne uvjetuju svoju potporu uključenju Hrvatske u NATO i EU rješavanjem slučaja Gotovina te su najavili da Hrvatska može očekivati put prema NATO-u sličan Baltičkim zemljama. "Slučaj Gotovina u prvom redu je tema koju moramo prevladati za odnose s EU", rekla je Pusić.

Dodala je da se o sudjelovanju hrvatskih vojnika u Iraku govorilo samo načelno i da američka strana drži kako je to stvar o kojoj se Hrvatska mora odlučiti.

Na pitanje bi li njezin HNS u Saboru dao potporu eventualnoj odluci hrvatske Vlade da pošalje vojnike u Irak, Pusić je odgovorila da "ćemo taj most prijeći kada dođemo do njega" i dodala da postoji više modaliteta nazočnosti u Iraku, a ne samo slanje vojnih postrojbi.

Glede suradnje u regiji, rekla je kako je stajalište američkih sugovornika da se suradnjom ne uvjetuje potpora pristupu Hrvatske EU-u i NATO-u, nego je tu najvažnije da se zemlja kvalificira za ulazak. Ipak, dodala je ona, suradnja pokazuje mogućnost funkcioniranja u takvim institucijama.

Upitana za odnose Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom, Pusić je rekla da Hrvatska ne može imati nikakvu inicijativu dok se u SCG ne formira vlada. Dodala je kako se osobno zalaže za trajno ukidanje viza između dvije zemlje, jer je to u njihovom obostranom interesu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara