Putin upozorio da bi američki rat u Iraku mogao biti dugotrajan

SJEDINJENE Države mogle bi biti suočene s dugotrajnim i uzaludnim ratom u Iraku kao što se dogodilo bivšem Sovjetskom Savezu u Afganistanu 80ih godina, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu objavljenom u New York Timesu od ponedjeljka.

Putin je nazvao američku odluku da izvrši invaziju na Irak "greškom".

Ruski je čelnik također rekao novinarima da će njegova zemlja razmotriti djelomično ublažavanje duga od 8 milijardi dolara koliko je posudila Iraku ako drugi veliki zajmodavci u Pariškom klubu učine isto. Međutim, zasad je isključio mogućnost slanja vojnika u Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je upozorio u intervjuu da bi Irak mogao "postati novo središte, novi magnet za sve destruktivne elemente.

Također je rekao da je "velik broj članova različitih terorističkih organizacija" privučeno u Irak otkad je svrgnut režim Sadama Huseina.

Putin je ponovio da u odnosi Rusije i SAD-a bliski i otvoreni, nazvavši dvije zemlje partnerima i saveznicama. Međutim, oštro je kritizirao američke pritužbe zbog Čečenije i ponižavajuće nove zahtjeve za vizama za Ruse. On je rekao da Amerikanci imaju dvostruka mjerila jer oporbu u Čečeniji nazivaju islamskim bocima, a onu u Afganistanu i Iraku kriminalcima.

Putin je doveo u pitanje iračke veze s terorizmom, što je američki predsjednik George W. Bush upotrijebio kao opravdanje za napad na Irak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara