54.156.76.187 US
 

"Daytonska konstitutivnost" za Srbe na Kosovu

Piše:
ponedjeljak, 13.1.2003. 14:16
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SPOMINJANJE ´novog Daytona´ nije zauzimanje za reviziju granica, već sasvim obrnuto za njihovo poštivanje i obranu, te traženje za Srbiju onoga što su drugi, uz pomoć međunarodne zajednice, već dobili, izjavio je srbijanski premijer Zoran Đinđić za ´Večernje novosti´ od ponedjeljka.

´Suštinski, spominjanjem ´novog Daytona´ nisam doveo, niti htio dovesti u pitanje bilo čije granice, suverenitet i prava, već reći da i granice Srbije moraju biti neprikosnovene. I za etničko samoodređenje, da ne mogu za sve druge vrijediti jedna pravila, a samo za Srbiju - druga. Bolje rečeno: nikakva!´, kazao je srbijanski premijer.

On je dodao da se u slučaju Kosova - koje je po Rezoluciji UN-a 1244 definirano kao dio SR Jugoslavije, bez spominjanja Srbije - ´za razliku od Hrvatske, BiH, kao i svih drugih, bivših jugoslavenskih i sovjetskih republika - sve očitije u igru uvodi princip etničkog samoodređenja. Ne samo na mala vrata, nažalost. I tako da će Srbi, ako se ovako nastavi, biti najveći i dvostruki gubitnici. Da su prekodrinski ostali bez prava na samoodređenje, a Srbija može biti razbijena i lišena ne malog dijela svojeg teritorija, u ime upravo tog načela´.

Srbima na Kosovu moraju biti priznata i kolektivna nacionalna prava, zaštićena preko odgovarajućih institucija po modelu i mjeri ´daytonske konstitutivnosti´, kaže Đinđić, koja će im omogućiti da opstanu i da se izbjegli vrate na Kosovu.

´Kosovskim Srbima nisu dovoljna samo individualna građanska prava, zato što im se, više nego okrnjena, osiguravaju uz pomoć bojnih kola i vojnih patrola. A ja - kao predsjednik vlade Srbije - ne mogu posjetiti ni Prištinu i Peć, niti bilo koju srpsku enklavu. Ne vidjeti sve ovo i govoriti samo o srpskim građanskim pravima, dok se radi albanskih etničkih prava razbijaju međunarodno priznate granice Srbije i ugrožava i sam Dayton - u najmanju ruku je krajnje licemjerno i nekorektno´, kazao je Đinđić, objašnjavajući svoju izjavu o ´novom Daytonu´ danu njemačkom listu ´Der Spiegel´, koja je izazvala žestoke reakcije u Sarajevu, ali i dijelu srbijanske javnosti.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije