54.92.173.9 US
 

"Nijemi krik" povučen iz nastave vjeronauka

Piše:
utorak, 2.3.2004. 15:59
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac uputit će danas dopis svim srednjim školama u Republici Hrvatskoj s prijedlogom da se film "Nijemi krik" povuče iz nastave vjeronauka iz pete nastavne cjeline "Čovjek i njegovo dostojanstvo" a na preporuku Povjerenstva za prosudbu koje smatra da spomenuti fim nije primjeren za prikazivanje u redovitoj srednjoškolskoj vjeronaučnoj nastavi u Republici Hrvatskoj s psihološko-pedagoškoga i religiozno-pedagoškoga stajališta.

Osim toga, Povjerenstvo je zaključilo da prikazivanje filma "Nijemi krik" može imati znatnih negativnih psihičkih i drugih posljedica za osobe srednjoškolske dobu, izjavio je danas novinarima ministar Primorac nakon održane Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava Vlade.

Po riječima potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, izvješće ekspertne skupine ministar Primorac predstavio je i Koordinaciji za društvene djelatnosti i ljudska prava koja ga je i prihvatila budući da je riječ o vrijednom i kvalitetnom mišljenju kompetentnih ljudi za donošenje takvih sudova.

Odnosno, potvrdila je Kosor, Koordinacija je prihvatila preporuku da se film "Nijemi krik" ne prikazuje u redovitoj srednjoškolskoj vjeronaučnoj nastavi pa je tako, dodala je, izvješće Povjerenstva i izvješće Koordinacije.

Istaknula je da će u Koordinaciji i ubuduće na takav način riješavati sva pitanja te da će prihvatiti sve inicijative kao što je, podsjetila je, bila nedavna vezana za izradu programa za sprječavanje nasilja među djecom koji je također jedan od programa koje je prošli tjedan prihvatila Vlada a rezultat je vrlo kvalitetne suradnje među resorima.

Na novinarsko pitanje kako će reagirati na to ako neki vjeroučitelji, bez obzira na preporuku, ipak budu prikazivali film, ministar Primorac odgovorio je kako Hrvatska konačno treba početi živjeti na način da se prihvate mišljenja struke.

Primorac je potvrdio i da je telefonski razgovarao sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem kad je kardinalu Bozaniću i izložio svoje stajalište o filmu "Nijemi svjedok", temeljno na prosudbi Povjerenstva, rekavši kako se kardinal Bozanić potpuno složio s tim mišljenjem kao i sa stajalištem da se u metodologiji koja se tiče pitanja pronatalitetne politike i abortusa trebaju primijenjivati primjereniji nastavni sadržaji.

Ministar Primorac imenovao je 25. veljače Povjerenstvo za prosudbu filma "Nijemi krik" u sastavu: Ivan Kuvačić i Velimir Šimunić s Klinike za ženske bolesti i porode Kliničkoga bolničkog centra i Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ranko Matijević, Klinika za ginekologiju i porodiljstvo Opće bolnice Sveti Duh, Tonka Čavlek, Služba za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, Tonči Matulić, Katedra moralne teologije Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Josip Baričević, Katehetski institut Katoličkoga odgojnog bogoslovnog fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta, Rudi Paloš, Katehetski salezijanski centar Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, Draženka Blaži, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te profesorica na 3. Gimnazija u Zagrebu Zrinska Zrčić-Krajnović i psihologinja Gordana Rendulić s 15. zagrebačke Gimnazije.

To je Povjerenstvo na sjednici 26. veljače na kojoj je , kako je rekao ministar Primorac, donijelo spomenuti zaključak istaknulo i važnost daljnje međusobne suradnje, među ostalim i na izradbi kvalitetnih izvornih hrvatskih nastavnih materijala koji će na što primjereniji način pristupati vrlo osjetljivoj problematici odgovornoga roditeljstva, imajući na umu da istinsko poštivanje ljudskoga života spada među temeljne ljudske vrijednosti.

Film "Nijemi krik" u kojemu je eksplicitno prikazan čin umjetno izazvanoga pobačaja snimljen je 1983. u američkoj produkciji i u veljači je prikazan učenicima trećega razreda XI. zagrebačke gimnazije što je, već tijekom prikazivanja, izazvalo uznemirene emotivne reakcije nekoliko učenika, a naknadno i njihovih roditelja.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije