54.198.149.239 US
 

"Potpis gradonačelnika Bandića ne vrijedi ništa"

Piše:
srijeda, 12.7.2006. 15:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

"PRAVO na grad", Inicijativa organizacije mladih i nezavisne kulturne scene Zagreba se nakon akcije pokrenute "protiv" lika gradonačelnika Bandića, nakon lijepljenja njegove fotografije, okrenula njegovom djelu, odnosno riječima; "strpljen - spašen", kojima je on komentirao protest mladih protiv nesposobnosti i neučinkovitosti Gradske uprave i nepridržavanja potpisanih odluka.

Novinarima su podijeljeni primjerci "sporazuma", kojima se SDP i gradonačenik Bandić pečatom i potpisom obvezuju, da će, ukoliko budu obnašali vlast u gradu Zagrebu za potrebe kulture mladih "osnovati i opremiti neki od postojećih većih prostora...kompleks Badel-Gorica, Paromlin, Zagrepčanka, kao multifunkcionalni centar za nezavisnu klutruru i makroregionalni centar za mlade."

Koliko je ostalo od tog obećanja vidljivo je točno 14 mjeseci poslije potpisivanja sporazuma, kada se dolaskom na mjesto obećanja vidi da umjesto multifunkcionalnih kulturnih centara prostore Badelove tvornice nastanjuju skladišta kupaonske galanterije, a u Gorici su također drugi sadržaji. S tim u vezi, iz Inicijative su optužili Grad da bez javnog natječaja prostor obećan mladima daje u zakup komercijalnim subjektima po nekomercijalnim cijenama.

"Potpis gradonačelnika Bandića ne vrijedi ništa", poručili su iz Inicijative, a njegovu poruku "Strpljen - spašen" su iskoristili kao slogan koji najbolje objašnjava nedostatak politike prema mladima: "Preporuča nam se da čekamo, valjda dok ne prestanemo biti mladi", tumače poruku.

Manifestacija "Operacija:grad", održavana upravo u prostorima Badelove tvornice, koja je u rujnu prošle godine privukla veliki interes i preko 15 tisuća posjetitelja, prema čelnicima Inicijative jasno pokazuje "interes i potrebu javnosti za novim kulturnim i društvenim sadržajima".

Ponovo su demantirali tvrdnje pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport koji tvrdi kako prostor Badela i Gorice s obzirom na atraktivnost lokacije "nitko na svijetu ne bi dao samo za izvaninstitucionalne aktivnosti", jer daju primjere Wuka u Beču, Mlekwega u Amsterdamu i Pekarne u Ljubljani, gdje su se upravo slični objekti industrijske baštine prenamijenili u kulturne svrhe.

Unatoč svemu tome, iz "Prava na grad" poručuju kako neće odustati od prostora bivše tvornice Badel, odnosno njene središnje zaštićene zgrade.

Z.A.
Foto: D.P.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije