Račan: Hrvatska nema alternative u suradnji s Haaškim sudom

Predsjednik SDPa Ivica Račan istaknuo je večeras na konferenciji za novinare u Čakovcu, gdje je u organizaciji međimurskog SDPa sudjelovao na proslavi 59. obljetnice oslobođenja Međimurja od madžarske okupacije, da Hrvatska nema alternative u suradnji s Haaškim sudom. L

"Hrvatska nema alternativu u suradnji s Haagom. Ta suradnja je rješavanje otvorenih pitanja i strateški je interes Hrvatske. Ne moramo se složiti s optužnicama, posebno ne s nekim njihovim elementima, s kojima se i osobno ne slažem, no jedino se mogu pobiti u Haagu. Sve ostalo je priča za djecu. Hrvatska više ne smije bježati od istine jer smo skupo platili to što je vlast prije desetak godina odbila se suočiti sa zločinima i umjesto da ih procesuira skrivala je stvari pa danas to moramo rješavati na daleko teži način", rekao je Račan.

Predsjednik SDP-a ustvrdio je da su smjene ravnatelja državnih ustanova i uprava klasične političke čistke. "Riječ je o stihijskim čistkama koje nisu same po sebi tolik problem, koliko činjenica da se mijenjaju ljudi, čak i HDZ-ovci koji su proteklih godina s nama u Vladi dobro surađivali. Ljudi se smjenjuju, ali na žalost na njihova mjesta dolaze lošiji i nekompetentni. Najveću štetu imat će država", ustvrdio je Račan. Posebno je kritički govorio o potezima potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga, kazavši da je neprihvatljivo zaustavljanje dobrih projekata u zdravstvu. Po njegovoj ocjeni s politikom kakvom je počeo HDZ i njihovim, kako je rekao, nerealnim obećanjima država nema budućnosti.

Račan je odbacio tvrdnje u novinskim napisima da se SDP protivi nezavisnim izbornim listama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obljetnicu oslobođenja Međimurja od madžarske okupacije još jedino proslavlja SDP, a to je do prije nekoliko godina i službeno bio Dan Međimurske županije.

"Taj je događaj jedan od svijetlih stranica naše novije povijesti, kad su se Međimurci svrstali među antifašističke borce, pri čemu želimo očuvati spomen na one koji su robovali po kazamatima stare Jugoslavije ili su završili svoj put u vihoru Drugog svjetskog rata boreći se za svoju zemlju i suprotstavljajući se fašističkoj ideologiji. Ističemo povijesnu vrijednost antifašističkog pokreta u Međimurju jer on nije bio ideološki i politički sukob unutar naroda, već borba za nacionalni opstanak i očuvanje hrvatskoga kulturnog nasljeđa na ovim prostorima", rekla je u prigodnom govoru Dragica Zgrebec, predsjednica međimurskog SDP-a.

(Hina) vhač ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara