54.81.68.240 US
 

Račan: Treba povećati ulaganja u visoko obrazovanje i znanost

Piše:
petak, 17.10.2003. 15:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ULAGANJA u znanost i visoko obrazovanje treba povećati kako bismo ubrzali uključivanje Hrvatske u europske integracije, istaknuo je predsjednik Vlade Ivica Račan prigodom današnjega otvaranja "Znanstvenog kafića" i Kluba zagrebačkoga Studentskog centra (SC).

Račan smatra da će se to moći ostvariti ako se već iduće godine proračunska sredstva za znanost povećaju za deset posto te da se za isti postotak povećavaju svake godine u sljedećih deset godina.

Na studentsko pitanje s tribine održane u sklopu svečanoga otvaranja Kluba SC-a i "Znanstvenog kafića" kako se to misli ostvariti kad su znanost i visoko obrazovanje ostali "kraći" za 117 milijuna kuna u rebalansu ovogodišnjeg državnoga proračuna, Račan je odgovorio da se radi samo o privremenoj preraspodjeli sredstava, a ne o trajnomu oduzimanju novca za znanost i visoko obrazovanje.

Klub SC-a i "Znanstveni kafić", projekt ostvaren u suradnji nedavno osnovanoga Ureda za promicanje znanosti u Ministarstvu znanosti i tehnologije, svjedoče o "rekonstrukciji" pristupa studentskome standardu i otvaranja novih mogućnosti svim studentima, posebice onima koji iz bilo kojih razloga pripadaju manjinskim skupinama, rekao je sanacijski upravitelj SC-a Vlatko Jurišić.

S tim u vezi, prorektor za nastavu i studente zagrebačkoga Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov istaknuo je da treba potaknuti izgradnju svega što je potrebno studentima s posebnim potrebama.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego smatra da će i novootvoreni "Znanstveni kafić" pridonijeti porastu svijesti u javnosti o značenju znanosti što će onda, nada se, dovesti i do povećanja ulaganja u znanost i visoko obrazovanje.

Kad je pak riječ o povećanju studentskoga standarda premijer Račan je izrazio zadovoljstvo posjetom Studentskom domu "Ante Starčević" u Šarengradskoj gdje su u tijeku radovi na temeljitoj obnovi.

Budući da se radi o prvom većem ulaganju u studentski smještaj od Univerzijade 1987. teškom 45 milijuna kuna koje će povećati i kapacitete za 169 mjesta, Račanu je to posebno važno kao dugo očekivani korak nakon dugoga razdoblja bez ikakvih promjena.

Po Račanovim riječima, tijekom posjeta domu u Šarengradskoj bilo je riječi i o znatno većemu koraku - izgradnji novoga studentskog doma u Selskoj ulici s pet tisuća mjesta.

Posredstvom Interneta u razgovoru su sudjelovali i studenti s još tri hrvatska sveučilišta - osječkoga, splitskoga i dubrovačkoga.

Voditelj Ureda za promicanje znanosti Krunoslav Pisk nada se da će "Znanstveni kafić" kojega vodi Tomislav Krčmar, pridonijeti i smanjivanju velikoga ponora između novih tehnologija i razumijevanja novih tehnologija.

I dok je Senat zagrebačkoga Sveučilišta zaključio da je odluka o vraćanju studentskih školarina za akademsku godinu 2003./2004. na prošlogodišnju razinu pravno neutemeljena, neetična i neprimjereno rješenje, posredstvom internetske veze predstavnici splitskoga Sveučilišta izvijestili su da je njihov Senat zaključio da studentima koji su platiti povećane školarine treba vratiti razliku te da od Vlade očekuju da će splitskome Sveučilištu nadoknaditi sredstva koja će vratiti studentima.

Taj podatak kao i informaciju da će se uskoro svečano obilježiti i završetak radova na dijelu kompleksa "Vile Dalmacija" prenamijenjenoga za Mediteranski centar za istraživanje života, nazočni su pozdravili pljeskom.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije