54.162.105.6 US
 

Račan: Zaduženje za izgradnju autocesta u budućnosti će donijeti profit

Piše:
utorak, 2.9.2003. 18:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan kazao je danas u Rijeci na sjednici vladina Povjerenstva za ceste kojoj je predsjedao da je "razmatrajući problematiku hrvatskog vanjskog duga, važno istaknuti da će zaduženje za izgradnju autocesta u budućnosti donijeti profit te da je riječ o razvojnim projektima, a ne zaduženjima za tekuću potrošnju."

Naglasio je da pri dovršetku izgradnje autoceste Rijeka- Zagreb nema problema te da će se uskoro pristupiti izgradnji punoga profila te prometnice.

Račan je ukazao na strateški značaj tog projekta koji preko Rijeke spaja zapadnu Europu i jug Hrvatske. "Najvažniji hrvatski resurs je njena geostrateška pozicija koja je bila podcijenjena. Riječ je o ogromnom resursu kojega treba aktivirati i potaknuti pri ulasku Hrvatske u EU i kojega moramo ugraditi u svoj identitet" rekao je.

"U vrijeme kada je terorizam postao opasnost stoljeća u nesigurnom svijetu bit će atraktivnije one zemlje do kojih se brže dolazi kopnom, a ne zrakom", kazao je premijer dodavši da "bez cestovne infrastrukture nama razvoja gospodarstva i turizma te je ova Vlada učinila povijesni iskorak za budućnost."

Premijer je naglasio da izgradnja jednog kilometra riječke obilaznice stoji 16,5 milijuna dolara, a jednog km autoceste Rijeka-Zagreb 6,5 milijuna dolara te da je tome uzrok različita složenost radova i terena gradnje.

Predstavnici Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i Autoceste Rijeka-Zagreb te područne i lokalne uprave predstavili su stanje radova, značaj i planove u izgradnji autoceste Rijeka-Zagreb, Rijeka-Rupa te riječkog prometnog čvora.

Direktor Autoceste Rijeka- Zagreb Zoran Klarić kazao je da je za izgradnju te autoceste osigurano 288 milijuna EUR-a dugoročnih zajmova razvojnih banaka uz državna jamstva te da je, iako je riječ o visoku zaduženju, to dugoročno profitabilan projekt.

Premijer Račan kazao je da je Povjerenstvo za ceste preuzelo odgovornost za ostvarenje projekta riječkog prometnog čvorišta čije će dovršenje do kraja 2007. riješiti prometne i gospodarske probleme Rijeke, Primorsko-goranske županije i cijele zemlje. "To znači nadzor nad radovima na dionici riječke obilaznice od Orehovice do Sv. Kuzma te sve pripremne radove za dionicu te ceste od Sv. Kuzma do Križišća kao i za drugu traku riječke obilaznice. Premijer je iskazao nadu da će svi radovi biti završeni prije Mediteranskih igara 2009. za čije je domaćinstvo kandidirana Rijeka. Odluka o tome očekuje se sredinom listopada.

Račan je naglasio da Povjerenstvo za ceste, u interesu efikasnosti i racionalizacije izgradnje autocesta, zahtjeva integraciju više Vladinih resora te da je to "dobra škola i za kvalitetniju organizaciju Vlade."
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije