54.80.115.140 US
 

Radnici Borova traže poništenje odluke uprave iz 1992. o otkazima

Piše:
utorak, 11.2.2003. 14:34
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

UDRUŽENJE radnika Kombinata Borovo, koje okuplja oko 3500 bivših radnika Borova, većinom srpske narodnosti, zahtijeva od Uprave tvrtke i hrvatske države, u čijem je vlasništvu danas Borovo, poništenje odluke Uprave Borova u progonstvu iz 1992. o otkazima.

Traže i da se izvrši procjena ukupnoga kapitala Borova, te na temelju te procjene obavi otkup dionica, a smatraju nužnim i rješavanje pitanja nekoliko tisuća stanova Borova, nad kojima još uvijek nije proveden otkup, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruženja Mirko Grahorac.

Po njegovim riječima, tijekom procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ´postignut je sporazum između predstavnika hrvatske Vlade, UNTAES-a i predstavnika Borova pod srpskom upravom, kojim se svim radnicima jamči kontinuitet zaposlenja i sva prava iz radnog odnosa, što do danas nije ispoštivano´.

Grahorac je rekao da je u vrijeme ´srpske vlasti u Podunavlju´ u Borovu radilo nekoliko tisuća radnika koji su dobili otkaze s datumima 3. prosinca 1991. i 23. kolovoza 1991. Posredovanjem Udruženja oko 700 radnika do sada je preko stranoga zastupnika podnijelo Općinskom sudu u Vukovaru tužbu kojom se traži priznavanje prava na rad i prava iz radnog odnosa.

Upravi Borova i nadležnim državnim tijelima Grahorac je zamjerio, što su, kako je naveo, radnike Borova protuzakonito podijelili na dvije kategorije; jednu ´čine prognani radnici koji su u progonstvu jedno vrijeme primali minimalnu naknadu, a prošlih 11,5 godina koliko nisu radili uplaćivani su im doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a drugu čine radnici koji su ostali raditi, a koji su 1992. godine, Odlukom Uprave Borova u progonstvu, dobili otkaze´.

Odluke o otkazima uručivane su im pojedinačno nakon završetka mirne reintegracije, a većina otpuštenih radnika nije ih željela primiti, te se njihove radne knjižice i danas nalaze u Kadrovskoj službi Borova, tvrdi Grahorac.

Grahorac je istaknuo da Udruženje radnika Kombinata Borovo nema ništa protiv zahtjeva za otpremninama, koje od Uprave Borova u ime 2320 prognanih radnika Borova traže Stožer za obranu prava prognanih radnika Borova i Zajednica povratnika Hrvatske. ´Nemamo ništa protiv njihovih zahtjeva, ali tražimo i svoja prava´, rekao je Grahorac.

Prije Domovinskog rata u Borovu je radilo oko 22.000 radnika. Ratna šteta procijenjena je na 300 milijuna eura, a u djelomice obnovljenim pogonima i prodajnoj mreži Borova danas radi oko 1300 radnika.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije