54.92.173.9 US
 

Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond prikupio 3.617 članova

Piše:
ponedjeljak, 13.10.2003. 11:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

RAIFEISEN dobrovoljni mirovinski fond, prvi osnovani dobrovoljni mirovinski fond u Hrvatskoj, prikupio je do kraja rujna 2003. čak 3.617 članova.

Broj članova Fonda u stalnom je porastu, uz uobičajene sezonske oscilacije, naglašava predsjednica Uprave gđa Renata Kašnjar-Putar, dodajući: "Primjerice, u kolovozu smo prikupili 161 novog člana, dok nam se u rujnu pridružilo njih 335. Očekujemo da će se u posljednjem tromjesečju godine broj članova povećati još znatnije, što je trend kod financijskih proizvoda ovog tipa." Neto vrijednost imovine Raiffeisen dobrovoljnog mirovinskog fonda prešla je brojku od 12 milijuna kuna, a vrijednost obračunske jedinice iznosi 110,9228 kuna.

Vrijednost obračunske jedinice

Neto vrijednost imovine

U rujnu je na račune članova koji su Fondu pristupili u 2002. godini pripisano 746.783,39 kuna državnih poticajnih sredstava.

Usklađenje sa zakonom

Slijedom izmjena Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, koje su stupile na snagu u srpnju ove godine, Raiffeisen dobrovoljno mirovinsko društvo prilagodilo je Statut svog poslovanja novim odredbama. Članovi koji su pristupili Raiffeisen dobrovoljnom mirovinskom fondu prije donošenja novih propisa, kao i oni koji se priključe Fondu do 1. studenog 2003., i dalje će ulaznu naknadu plaćati u nepromijenjenom iznosu od 0,8 posto. Kao dio novog mirovinskog sustava, dobrovoljno mirovinsko osiguranje će, upravo zbog elementa dobrovoljnosti, u budućnosti igrati značajnu socijalnu ulogu. O takvim očekivanjima govori posebno poticanje dobrovoljne mirovinske štednje od strane države, kroz državna poticajna sredstva i kroz porezne olakšice. Novi Zakon smanjio je potreban broj članova dobrovoljnog mirovinskog fonda s 2.000 na 200 i tako otvorio mogućnost osnivanja manjih, zatvorenih fondova. Predsjednica Uprave Raiffeisen dobrovoljnog mirovinskog fonda gđa Kašnjar-Putar ističe: "Pozdravljamo donošenje novog zakona, čija je namjera poticanje razvoja sustava dobrovoljnog mirovinskog osiguranja. Očigledno, Hagena je prepoznala prednosti osnivanja zatvorenih fondova pod pokroviteljstvom poslodavaca, strukovnih udruga i sindikata. Vlada je prihvatila Hagenin prijedlog izmjena poreznih propisa, prema kojima se uplate poslodavaca u dobrovoljni mirovinski fond zaposlenicima ne bi smatrale plaćom, čime bi trošak poslodavaca bio znatno smanjen u odnosu na postojeći sustav. Taj, prijedlog, međutim, nije uvršten na dnevni red zadnjeg ovogodišnjeg zasjedanja Sabora, što je iznenađujuće jer bi rješavanje socijalnih problema umirovljenog stanovništva trebalo predstavljati pitanje od državnog interesa." Također, novi zakon ukinuo je dobnu granicu za ulazak u članstvo dobrovoljnog mirovinskog fonda, što je logična promjena s obzirom da osoba mlađa od osamnaest godina može zasnovati radni odnos i uplaćivati doprinose. Ukupno, zaključila je gđa Kašnjar-Putar, izmjene i dopune Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima svakako su dobrodošao poticaj razvoju tržišta i industrije dobrovoljnih mirovinskih fondova i sustava u cjelini."

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije