Rakcije na smrt Alije Izetbegović

VISOKI predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana ocijenio je u ponedjeljak da je "Alija Izetbegović bio hrabar vođa za svoj narod".

"Njegov doprinos je bio odlučujući u pripremi terena za mirnu i demokratičnu Bosnu", kazao je Solana.

Glavni tajnik NATO-a, George Robertson, je u ime Saveza izrazio sućut zbog smrti bivšeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

U priopćenju se ističe da se Izetbegović od 1992. do 1995. borio za opstanak BiH.

"Vodio je otpor iz opkoljenog Sarajeva i naporno radio na održavanju jedinstva i neovisnosti svoje zemlje. Krajem rata je bio jedna od ključnih osoba u pregovorima i potpisivanju Daytonskog sporazuma", dodaje se u priopćenju.

Francuski predsjednik Jacques Chirac izrazio je "veliku žalost" zbog smrti Izetbegovića za kojega je ocijenio da je posjedovao "iznimnu hrabrost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Francuska mu također priznaje povijesnu ulogu i političku hrabrost", istaknuo je Chirac.

Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović u ponedjeljak je, u poruci sućuti zbog smrti Alije Izetbegovića, pozvao na razumijevanje i snošljivost na Balkanu.

Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Kharazi odao je u ponedjeljak počast Aliji Izetbegoviću kao "popularnoj i neizbrisivoj ličnosti" Balkana u "burnim vremenima". Posebice mu se odaje priznanje u "obrani identiteta i integriteta BiH".

I slovenski predsjednik Janez Drnovšek odao je počast Izetbegoviću kao osobi koja je pridonijela stabilnosti zemlje nakon rata.

"Izetbegović je igrao jednu od ključnih uloga u stabilizaciji regije kao član predsjedništva BiH do 2000.", kaže se u priopćenju

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan opisao ga je kao "prijatelja i hrabrog čovjeka koji se borio za svoja uvijerenja".

Izetbegović je preminuo u nedjelju u sarajevskoj bolnici zbog srčanih tegoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara