Razgovori saborskog izaslanstva u Sofiji

16. ožujka Izaslanstvo saborskog Odbora za vanjsku politiku, koje boravi u višednevnom posjetu Bugarskoj, razgovaralo je u srijedu u Sofiji s troje visokih bugarskih dužnosnika, priopćila je saborska služba za odnose s javnošću.

Izaslanstvo predvođeno predsjednikom Odbora Nevenom Juricom sastalo se s bugarskom ministricom za europska pitanja Maglenom Kunevom, ministrom obrane Nikolajem Svinarevim te sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Katjom Todorovom.

U saborskom izaslanstvu su još i članovi vanjskopolitikčog Odbara Nikola Ivaniš, Danira Bilić, Tonino Picula te tajnik Odbora Milovan Petković.

U razgovoru s ministricom Kunevom, potvrđen je njezin skorašnji posjet Zagrebu, gdje će se sastati sa svojom hrvatskom kolegicom i potpisati Sporazum o suradnji u okviru približavanja i pristupanja Europskoj uniji između Hrvatske i Bugarske, kaže se u priopćenju.

Jurica je sugovornicu izvijestio o dosadašnjem hrvatskom putu prema EU i rekao kako očekuje da će Hrvatska tijekom proljeća dobiti pozitivno mišljenje Europske komisije i u lipnju steći status kandidata te da će brzo biti određen datum početka pregovora o punopravnom članstvu.

Bugarska ministrica je kazala kako su bugarski predstavnici europskim partnerima do sada višekratno isticali nužnost integriranja Hrvatske u EU, te je istaknula da će Bugarska rado podijeliti sva svoja iskustva i vlastite greške s hrvatskim sugovornicima.

Kuneva je rekla da "Hrvatska za sve svoje napore ima bugarsku političku potporu".

Na sastanku s ministrom obrane Nikolajem Svinarovim bilo je riječi o prilagodbi standardima NATO-a. Potvrđeni su izuzetni odnosi između ministarstava obrane dviju zemalja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurica je čestitao Svinarovu na skorašnjem bugarskom članstvu u NATO-u te ga je informirao o dosadašnjim aktivnostima Hrvatske na prilagođavanju standardima NATO saveza; potpisanoj Jadranskoj povelji, preustroju postrojbi i harmonizaciji zakonodavstva te predloženoj rezoluciji u američkom Kongresu o primitku RH u NATO, za koju se nada da će biti usvojena. Ministar Svinarov je izjavio da je Bugarski stav kako Hrvatska, Albanija i Makedonija trebaju što prije ući u NATO, dok Srbiju i Crnu Goru treba poticati da što prije postane članica Partnerstva za mir. Hrvatska i Bugarska su zemlje koje graniče s ne do kraja stabilnim susjedima, zbog čega, po njegovu mišljenju, probleme u regiji treba pokušati rješavati što je brže moguće, kako bi se trajni mir i stabilnost utvrdili na jugoistoku Europe.

Ministar Svinarov je na kraju razgovora obećao punu suradnju i potporu Hrvatskoj na primitku u NATO.

U razgovoru sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Katjom Todorovom potvrđena je visoka podudarnost stavova dviju zemalja o najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetima obaju zemalja.

Neven Jurica je detaljno upoznao sugovornicu o aktivnostima koje je Hrvatska poduzela i očekivanjima glede približavanja EU i pristupa NATO savezu. Podsjetio je na dosadašnju uspješnu suradnju unutar UN-a. Naglasio je i obostranu pomoć glede suradnje na projektima unutar regije, a konkretno na bugarskim inicijativama za izgradnju koridora 7 i 10, te na hrvatskom prijedlogu o izgradnji jadransko-jonske autoceste.

Todorova je istaknula kako Bugarska "visoko cijeni i podupire ciljeve i politiku Ive Sanadera". Potvrdila je skorašnji posjet bugarskog ministra vanjskih poslova Solomona Pasija Hrvatskoj, kazavši da će Bugarska podržati Hrvatsku na njezinu putu prema punopravnom članstvu u NATO-u i EU.

U vezi suradnje u okviru UN-a, istaknula je da njezina vlada ima "vrlo pozitivan stav o hrvatskoj kandidaturi za nestalno mjesto u VS UN". Posebice je naglasila potrebu intenziviranja suradnje između ministarstava unutarnjih poslova dviju zemalja u cilju objedinjavanja borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala, trgovine narkoticima, te ilegalnog krijumčarenja ljudi i oružja, kaže se, između ostalog, u priopćenju.

(Hina) xpp ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara