23.20.7.34 US
 

Reagiranje Luke Mišetića na tekst Drage Pilsela objavljen na Indexu

Piše:
utorak, 20.4.2004. 18:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KAO George Bush u potrazi za oružjem masovnog uništenja, progonitelji generala Ante Gotovine inzistiraju da optužujući dokazi postoje tamo gdje ih nema.

Tako, na primjer, Drago Pilsel tvrdi da snimak kninskog sastanka 6. kolovoza 1995 "kompromitira" Gotovinu. (Index.hr, 7 travnja 2004 "Snimka ne opravdava Gotovinu"). Objektivno, objavljivanje videokazete sa sastanak zapovjednika operacije Oluja je od višestrukog značenja za sve optužene za akciju "Oluja" pred MKS-om, kao i za Hrvatsku.

Kazeta je krunski dokaz da nije postojao nikakav "zločinački pothvat" koji je navodno dogovoren prije Oluje i prema kojem su se predsjednik Tuđman i generali Gotovina, Čermak i Markač dogovorili da će dopustiti ubojstva, pljačku i paljenja s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva, odnosno sprječavanje mogućnosti njihova povratka.

Bijes generala Gotovine na tom sastanku je dokaz da takav zločinački plan, kako ga opisuje Carla del Ponte u optužnici, uopće nije postojao iz jednostavnoga razloga što po svemu opisanome i izrečenome na toj video snimci general Gotovina poduzima poteze koje bi bile u potpunoj suprotnosti s takvim "zločinackim planom".

Na primjer, ne samo da je general Gotovina od nazočnih na tome sastanku zatražio hitnu uspostavu sigurnosti na terenu i strogu aplikaciju i izvršenje Pravilnika Oružanih snaga na terenu (a prema tom pravilniku Vojna policija je bila zadužena da sankcionira bilo kakvo kršenje Pravilnika, "uključujući pljačku, paljenje ili kršenje međunarodnog humanitarnog prava" već je naložio konkretne mjere prvenstveno vojnoj policiji koje su spriječile nastajanje bilo kakvih incidenta.
Oni koji su ipak usprkos poduzetim mjerama učinili prekršaje vlast RH je jasno sankcionirala, o čemu govori podatak o 4.625 osoba prijavljenih za kaznena djela počinjena tijekom Oluje i nakon nje.
   
General nije mogao reagirati na ono čega nije bilo

Neki pak tvrde da je kazeta "optužujuća" za Gotovinu, jer "na traci nema riječi o ubijenim Srbima već o nekim uginulim mačkama u gradu Kninu". Naravno da nema riječi o "ubijenim Srbima" na traci jer do tog sastanka nije bilo ubojstava civila!

Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a, sam je izjavio ovih dana da "su se zločini o kojima je izvješćivao HHO dogodili nakon sastanka generala Ante Gotovine s vojnim zapovjednicima u Kninu 6. kolovoza 1995." Prema tome, činjenica da Gotovina nije ni mogao reagirati na nešto što se do tada nije dogodilo jer do tog sastanka nije bilo "ubijenih Srba", za svakog je objektivnog promatrača oslobađajući, a ne optužujući dokaz.

Iz Vladinih krugova čujemo da, iako kaseta "možda" ima oslobađajućeg sadržaja, ona ne može biti od nikakve koristi za Gotovinu dok se on ne pojavi pred sudom, jer "jedino se pred Haškim sudom može obraniti istina o Domovinskom ratu".

Prema propisima Haškog suda, ta teza nije istinita. Haško tužiteljstvo ima dužnost povući optužnice bez obzira na to da li se optuženik nalazi pred sudom ili ne, ako u međuvremenu primi oslobađajuće dokaze – kao što je ova video snimka – koji dokazuju da je optužnica neutemeljena. Povlačenje optužnice protiv nedostupnog Gotovine ne bi bio nikakav presedan u radu MKS-a, što slučaj nedostupnog admirala Zeca i još 16 optuženih jasno pokazuje.

No Vladini savjetnici odgovaraju da je "nerealno" očekivati da bi Haški sud odustao od optužnice protiv Gotovine jer je on "od prevelike političke važnosti za Carlu del Ponte, Haški sud, i međunarodnu zajednicu". Drugim riječima, u Gotovininom slučaju nisu bitna haška pravila, presedani Haškog suda, ili oslobađajući dokazi koji jasno dokazuju Gotovininu nevinost.
   
Presudna politika, a ne pravo

Bitno je samo da međunarodna politika inzistira na Gotovini. Po takvoj logici, zar nije Gotovina bio u pravu kada je zaključio da je u njegovom slučaju presudna politika, a ne pravo, i zbog toga neće dozvoliti da "međunarodni politički faktori" sude njemu i njegovoj vojsci po nečijim političkim kriterijama?

Za razliku od Vladinih savjetnika, Denis MacShane priznaje barem teoretsku mogućnost povlačenja optužnice protiv Gotovine. Nakon izjave gospodina MacShanea u uskršnjem broju Jutarnjega lista kako bi Velika Britanija podržala ulazak RH u EU "kada bi MKS izdao deklaraciju koja kaže da se optužnica protiv Ante Gotovine povlači odnosno da više nije na snazi", pitanje je da li će Vlada nešto poduzimati kako bi na sudu dokazala da su optužnica Haškoga suda plod prikrivanja stvarnih činjenica kao i lažnih iskaza dostavljanih tužiteljstvu MKS-a.

Afera oko videokazete jasno dokazuje da u RH postoji interesna grupa ljudi koja selektivnim pristupom dokumentima i ostalim dokazima želi iskonstruirati odgovornost pojedinaca za navodna zlodjela. Ovakvo postupanje, a na koje mi kao obrana generala Gotovine ukazujemo već tri godine i zbog čega smo bili prisiljeni voditi sudski postupak da bi dobili pravo uvida u dokumente, na žalost i danas ima upliva i u nekim institucijama Republike Hrvatske. Priča će se sigurno nastaviti, jer hrvatska javnost ima pravo znati cijelu istinu o Domovinskom ratu, ali i istinu o tome tko je sve sudjelovao u uroti protiv Gotovine.

Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije