54.198.122.70 US
 

Reakcije političkih stranaka na izvješće Carle del Ponte

Piše:
petak, 10.10.2003. 00:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VEĆINA hrvatskih političkih stranaka ocijenila je večeras izvješće glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte u Vijeću sigurnosti UN-a uglavnom očekivanim.

Potpredsjednik SDP-a Mato Arlović izjavio je kako nije smatrao da će na ulazak Hrvagtske u Europsku uniju utjecati izvješće haške tužiteljice Carle del Ponte.

Arlović je dodao da i EU odbija da se ulazak u Uniju odvija u atmosferi ucjena i pritisaka, ali, rekao je, sigurno bi poštivali odluku VS-a.

Dodao je da se suradnja RH s Haškim sudom ne može tretirati kao negativna, iako se Hrvatskoj zamjera slučaj Gotovina. Arlović smatra da Hrvatska taj slučaj nije mogla riješiti jer Gotovina nije bio dostupan.

Slušajući izvješće haške tužiteljice, Arlović je ocijenio kako je nedavni sastanak u Zagrebu, na kome su Carla del Ponte i hrvatska Vlada razmijenili informacije, apsolutno dao rezultate.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ocijenila je da izvješće Carle del Ponte nije iznenađujuće jer je glavna haška tužiteljica prenijela informacije koje je dobila i donijela na zagrebački sastanak s hrvatskom Vladom.

Predsjednica HNS smatra da izvješće Carle del Ponte zbog slučaja Ante Gotovine i nije bilo pitanje "života i smrti" za Hrvatsku. "Tu katastrofičnu atmosferu sami sebi radimo", rekla je Pusić.

Dodala je da je pitanje ulaska jedne zemlje u EU previše kompleksno pitanje institucionalnih promjena u RH, da bi se ulazak Hrvatske u Uniju procjenjivao ili zaustavio samo na slučaju Gotovina.

"Suradnju Hrvatske s Haagom Carla del Ponte je ocijenila djelomično uspješnom, a to znači da svaki budući potez u suradnji s Haagom mora biti apsolutno bez greške, jer Hrvatsku to može ozbiljno koštati" rekla je Pusić.

Predsjednik Libre Jozo Radoš rekao je da su u Libri bili optimisti i prije nego je glavna haška tužiteljica podnijela izvješće Vijeću sigurnosti UN-a.

"Vjerovali smo da su naše vlasti učinile sve što su mogle i da čvrsto stoje iza svojih jasnih stajališta kako nema evidencije da je general Ante Gotovina u Hrvatskoj", rekao je Radoš. Smatra da je to haška tužiteljica prenijela i u svom izvješću VS UN-a.

Radoš je dodao kako očekuje da će Hrvatska dobro proći nakon tog izvješća i da to neće predstavljati krupan problem za daljnji napredak Hrvatske prema EU.

Smatra međutim da će u Hrvatskoj biti političkih prigovora na izvješće haške tužiteljice, s obzirom da je Hrvatsku stavila u kontekst zemalja iz regije koje nisu ostvarile dobru suradnju s Haagom, ali koje se, rekao je, ne mogu mjeriti ni po rezultatima te suradnje niti po poziciji koju su imale u ratu.

Predsjednik HSP-a Ante Đapić izvješće je ocijenio očekivanim. "Iz izvješća se može iščitati da Hrvatska u glavnim obvezama ne surađuje s Tribunalom", kazao je Đapić, ocjenjujući da je riječ o "prepoznatljivom stilu Carle del Ponte, s puno politike i malo argumenata, oko kojega ne treba dizati veliku paniku".

Predsjednik DC-a Mato Granić također je očekivao oštrinu u izvješću Carle del Ponte.

"Izvješće je svakako ispod onoga što je očekivala Vlada i neće bitno promijeniti stav međunarodne zajednice prema Hrvatskoj", uvjeren je Granić.

Ocijenio je da će zemlje koje su do sada bile kritične prema Hrvatskoj, poput Velike Britanije, Nizozemske i Sjedinjenih Država, i dalje zadržati takav stav.

Glasnogovornik HSLS-a Joško Kontić smatra pak da je Del Ponte, "nakon što je prije izvjesnog vremena Gotovinu strpala u isti koš s Karadžićem i Mladićem, sad načinila korak dalje i Hrvatsku strpala u isti koš s Republikom Srpskom te Srbijom i Crnom Gorom", što je, smatra Kontić, izjednačavanje žrtve i agresora.

Hrvatskim dužnosnicima zamjera što su, govoreći kako se očekuje pozitivno izvješće, "predimenzionirali nade i strahove".

Ocijenio je i da je hrvatska diplomacija "nesposobna ukazati na neusklađenosti dijelova optužnice s haškim Statutom", te da se "vlast koja vodi tako defenzivnu politiku teško može othrvati političkim pritiscima".

Neke od stranaka večeras nisu bile dostupne za komentar izvješća Carle del Ponte, a neke su svoje očitovanje najavile za petak.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije