REHAK ZA NOVOSADSKI "DNEVNIK" O TUŽBI HRVATSKIH LOGORAŠA

Današnji novosadski "Dnevnik" donosi izjavu predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijela Rehaka, koji kaže da će tužba protiv bivše JNA zbog zlostavljanja hrvatskih zarobljenika u logorima u Srbiji biti predana nadležnima u Srbiji za mjesec dana, ali da "još nije razgovarano ni o kakvom iznosu".

"Nama, u stvari, novac i nije najvažniji, bitna nam je moralna satisfakcija. Mi samo želimo da na ovim prostorima svi znaju da su ipak postojali koncentracijski logori, u koje su ljudi odvođeni pod prisilom i bili zatočeni bez ikakvih prava, maltretirani i zlostavljani. Jedan broj njih je i izgubio život u ovim logorima", kazao je Rehak "Dnevniku".

Televizija B92 je, u svojem redovnom terminu ponedjeljkom, u sklopu serijala "Istina, odgovornost i pomirenje", objavila dokumentarni film "Glave dole, ruke na leđa", o ratnim zarobljenicima iz Hrvatske u selu Begejci pored Zrenjanina 1991. godine.

Još kao novinari Drugog programa Radio Beograda, Danica Vučinić, Sanda Savić i Tomislav Domnjanović ušli su u logor osnovan početkom listopada 1991. godine, u kojem su bili zarobljeni hrvatski vojnici i civili iz Vukovara i okolnih sela. Logor je, kako je istaknula Danica Vučinić, danas novinarka Radija B92, bio u funkciji do prosinca 1991. godine, kad su zarobljenici - njih između 500 i 600, među kojima je bilo i nekoliko žena i starijih maloljetnika - bili ili razmijenjeni, ili premješteni u druge logore, poput onoga u Nišu, Stajićevu, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako zatvorenici te 1991. godine nisu mogli slobodno govoriti, jer su s novinarima razgovarali u prisutnosti stražara, 12 godina nakon te radio-reportaže, ove su godine pristali da za Televiziju B92 svjedoče o svemu što im se tad događalo.

Sam povod za snimanje dokumentarnog filma, kako je to prije emitiranja filma kazala novinarka Danica Vučinić, nedavno je najavljena tužba Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora protiv bivše JNA zbog zlostavljanja hrvatskih zarobljenika u logorima u Srbiji.

Autorica filma Danica Vučinić potvrdila je za Hinu da nije bilo nikakvih službenih reakcija nakon emitiranja filma na Televiziji B92.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara