54.81.68.240 US
 

Rijeka: Nasilno ponašanje u školama u porastu

Piše:
četvrtak, 13.5.2004. 14:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SLUČAJEVI agresivnog i nasilnog ponašanja učenika osnovnih i srednjih škola te štićenika domova srednjoškolaca na području Primorsko-goranske županije u porastu su u odnosu na prošlu školsku godinu, a jedan je od važnijih razloga nedostatak stručnih suradnika u školama i domovima, utvrdilo je na današnjoj sjednici poglavarstvo te županije.

Po statističkim podacima sastavljenima na temelju ankete provedene u osnovnim i srednjim školama u županiji, u osnovnim je školama izraženije nasilno i agresivno ponašanje u višim razredima, a u gradskim sredinama broj je takvih slučajeva za trećinu veći no u ostalim djelovima županije.

Škole su u anketi navodile da su sudionici agresivnog i nasilnog ponašanja uglavnom pojedinci koji ponavljaju takvo ponašanje.

Najčešće su pojave verbalni sukobi među djecom, fizičko maltretiranje s ciljem omalovažavanja drugog učenika, emocionalno zlostavljanje te vrijeđanje učitelja i ometanje nastave.

Po toj anketi, u osnovnim školama na području županije na jednog stručnog suradnika, među kojima su pedagozi, psiholozi, defektolozi ili socijalni radnici, dolazi 287 učenika. U srednjim školama dolazi čak 487 učenika na jednog stručnog suradnika, s time da većina škola nema niti jednog stručnog suradnika.

Zaključeno je da županija odvoji više novca za preventivne programe te edukaciju stručnih suradnika i učitelja s ciljem sprječavanja agresivnog ponašanja učenika, a od nadležnog će se ministarstva zatražiti zapošljavanje većeg broja stručnih suradnika u školama.

Župan Zlatko Komadina zatražio je od nadležnog županijskog upravnog odjela da izradi analizu razloga takvog ponašanja učenika kako bi županija pokušala konkretnije djelovati.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije