Rijeka: Počelo premještanje kasnoantičkog bedema s gradilišta podzemne garaže

Djelatnici riječke tvrtke "Austrograd" počeli su s gradilišta podzemne garaže u središtu Rijeke premještati ostatke riječkog kasnoantičkog bedema kako bi se taj zaštićeni spomenik kulture zaštitilo od građevinskih radova.

Taj zid, prvotno izgrađen kao bedem rimskog naselja Tarsatica, a kasnije nadograđivan u srednjem vijeku, da bi se mogao premjestiti, osiguran je drvenom oplatom i metalnom konstrukcijom. Zatim je dijamantnim nožem izrezan na djelove pogodne za prijenos. Nakon završetka radova dijelovi zida će se postaviti na krov podzemne garaže, odnosno vratit će se na isto mjesto na kojemu su se nalazili do sada, izviješćeno je iz Konzervatorskog odjela u Rijeci Ministarstva kulture RH.

Slavko Pilepić, direktor tvrtke "Austrograd", koja je investitor izgradnje riječke podzemne garaže, danas je rekao da se taj zahvat izvodi zbog zahtjeva građevinske inspekcije koja je utvrdila da dosadašnji način osiguranja zida nije odgovarajući.

Naime, tvrtka "Fenixve" koja je bila prvi investitor radova na podzemnoj garaži i koja je iskopala građevinsku jamu, a zatim prekinula radove, zid je postavila na betonske nosače izdignute iznad jame. Tako postavljeni nosači nisu dovoljno osiguravali zid te se nije mogla nastaviti gradnja.

Nakon stečaja "Fenixvea" tvrtka "Austrograd" preuzela je gradilište i prošle je godine nastavila izgradnju garaže, koja bi trebala biti dovršena do kraja ove godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pilepić je rekao da će samo u premještanje tog zida i njegovo vraćanje biti uloženo dodatnih 800.000 kuna.

Taj zid jedini je preostali dio najstarijih bedema u Rijeci, a ostatak je srušen još 1780. godine.

Konzerviran je 1970. godine.

(Hina) xdsil ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara