Rijeka: Prosvjed lučkih radnika

OKO STOTINU radnika Luke Rijeke d.d. danas je ispred upravne zgrade prosvjedovalo zbog stanja u toj tvrtki, iskazujući nezadovoljstvo odnosom Uprave prema zaposlenicima, osobito kad je riječ o zbrinjavanju viška radnika, pretvorbi i poslovanju poduzeća.

Današnji su prosvjed organizirala sva tri lučka sindikata zato što je, kako je rekao jedan od sindikalnih čelnika, Uprava odbila predloženi skup zaposlenika.

"Od ukupno 1400 zaposlenih određeno je 800 prekobrojnih, a umjesto kvalitetna zbrinjavanja, Uprava im je ponudila simbolične otpremnine i psihološku pomoć", rekao je predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke Roberto Zubčić.

Uprava govori o povećanju prometa, a istodobno se utvrđuju viškovi lučkih radnika, pa je izgledno da će lučke poslove nadalje obavljati kooperanti, a radnici Luke Rijeke d.d. ostati bez posla, rekao je Zubčić.

Ističe da je poslovanje Luke lošije nego što ga prikazuje Uprava te da se gubici i dugovi poduzeća stalno povećavaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da se ne poštuju odredbe kolektivnog ugovora koji je Uprava otkazala 4. kolovoza, ali koji je biti na snazi do kraja godine. U tijeku su pregovori o novom kolektivnom ugovoru koji je predložila Uprava, a taj je prijedlog Zubčić ocijenio "sramotnim."

Predsjednik Nazavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj Luci Vlatko Mandekić podsjetio je da su radnici i sindikati podnijeli tužbe zbog, kako je rekao, nezakonito utemeljene riječke Lučke uprave, te nezakonito provedene pretvorbe i privatizacije dijela Luke Rijeke d.d. Istaknuo je da ti sudski postupci traju više godina a da je od tužba, nakon prijetnji i zbog straha za egzistenciju, dio radnika odustao.

Predsjednik Lučkog slobodnog sindikata Drago Jelčić rekao je da "psihijatar treba onima koji su predložili socijalni program u kojemu radnici nisu kvalitetno zbrinuti, a ne radnicima."

Čelnici riječkih lučkih sindikata najavili su za 25. rujna prosvjed protiv Prijedloga novoga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji bi uskoro trebao ući u saborsku proceduru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara