Rim: Scarpa o razgovorima s Kraljevićem

PODTAJNIK talijanskog ministarstva poljodjelstva zadužen za ribolov Paolo Scarpa, ocjenjujući razgovor s hrvatskim veleposlanikom u Rimu Dragom Kraljevićem, kazao je u petak kako se "nada da će incident", koji je nastao hrvatskim jednostranim proglašenjem ekološkoribolovne zone na Jadranu, dovesti do uvjeta u kojima će "Jadran postati bogatstvo kojim će upravljati i dijeliti ga sve zemlje koje ga okružuju".

Scarpa je rekao da se hrvatskim proglašenjem zone situacija zakomplicirala, ali da će se tražiti rješenje.

"Nadam se da će taj susret (sa hrvatskim veleposlanikom) poslužiti za ponovno pokretanje stvaranja trajne suradnje između Italije i Hrvatske u uvjetima za ribolov koji će dati maksimalnu sigurnost, perspektivu i istodobno zaštitu ribljeg resursa", kazao je Scarpa.

"Glede Italije, u svakom slučaju, ne možemo nikada prihvatiti gubitak jednog jedinog radnog mijesta u jadranskom ribolovu", rekao je Scarpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o slučaju talijanske ribarice "Conte Bianco", koju su u srijedu zaustavile hrvatske vlasti, Scarpa je rekao da je Italija "već ranije stavila Hrvatskoj na raspolaganje sistem satelitskog nadzora kako bi se talijanske i hrvatske vlasti mogle čuti i utvrditi položaj broda".

Hrvatsko ministarsvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je na sastanku Kraljevića i Scarpe, održanom u četvrtak u Rimu, dogovoreno da talijansko ministarstvo stavi ad acta takozvani "jadranski slučaj" nastao proglašenjem ekološko-ribolovne zone na Jadranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara