Roboti na Marsu dobili novi softver

Roboti na Marsu dobili novi softver
NASA-ini roboti dobili su novi softver koji će im olakšati kretanje i omogućiti da prijeđu veću udaljenost od predviđene, priopćila je NASA.

Novi softver omogućit će robotima kretanje po teškom terenu, a posebno će biti koristan za Opportunity koji mora prijeći stjenovitu nizinu nazvanu Meridiani Planum.

"Sadašnji softver za samostalnu navigaciju ponekad zapne kad otkrije prepreku koju ne može zaobići", priopćila je NASA. "Nova verzija omogućit će roverima da se okrenu u mjestu kako bi pronašli najbolji put."

Osim toga, novi softver omogućit će roverima "dubok san" kako bi sačuvali energiju dok su neaktivni.

Kad je Spirit završio glavnu tromjesečnu misiju, NASA je odlučila produžiti istraživanje Marsa sve do rujna i odvojiti još 15 milijuna dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spirit je do 3. travnja prešao 600 metara, a 5. travnja završila je njegova misija od 90 dana. U novoj misiji pokušat će stići do gorja Columbia kako bi potražio nove dokaze da je na Marsu nekad bilo vode.

Opportunity prvu misiju završava 26. travnja, a prošloga je mjeseca NASA izvijestila da je naišao na sedimentne stijene koje dokazuju da je na Marsu nekad postojalo slano jezero.

U produženoj misiji roboti će istraživati i atmosferu planeta, a znanstvenici iz NASA-e žele da prijeđu udaljenost od 1 kilometra.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara