rohatinski: kamatne stope na kredite do kraja ove i u idućoj godini bez promjena

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski očekuje da će kamatne stope na kredite stanovništvu i poduzećima do kraja ove godine kao i u idućoj godini ostati na sadašnjoj razini, odnosno neće doći do njihova povećanja.

Rohatinski je, na današnjem susretu s novinarima, podsjetio na učinke mjera središnje banke uvedenih početkom godine, kao i mjera s početka rujna, ocijenivši da je sada razvidno da su one dale očekivane rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istina je, napominje, da su mjere HNB-a povećale troškove bankama, ali nije došlo do povećanja kamatnih stopa i zbog jake konkurencije. Ni jedna banka nije htjela preuzeti rizik gubitka dijela svojih kreditnih komitenata, a u HNB-u ističu da je i dalje vrlo visoka razlika između aktivnih i pasivnih stopa u bankama.

Iznose i zanimljiv statistički podatak da je u ovoj godini zapravo zabilježeno smanjenje kamatnih stopa jer je prosječna kamatna stopa za kunske kredite sa deviznom klauzulom smanjena sa 9,5 na 8 posto u srpnju i kolovozu. To je prosjek, ali i indikator koji pokazuje da mjere HNB-a nisu i neće dovesti do povećanja kamatnih stopa, istaknuo je guverner Rohatinski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara