23.20.245.192 US
 

Rončević i Platter dogovorili poboljšanje suradnje ministarstava obrane RH i Austrije

Piše:
četvrtak, 22.4.2004. 14:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTRI obrane Hrvatske i Austrije, Berislav Rončević i Guenther Platter, ocijenili su u četvrtak u Beču međusobne razgovore vrlo pozitivnim, istaknuvši dogovoreno daljnje unapređivanje suradnje između dvaju ministarstava.

Hrvatski ministar obrane boravio je u srijedu i četvrtak u dvodnevnom službenom posjetu Austriji, a nakon službenih razgovora vođenih u srijedu poslijepodne, dvojica ministara održali su u četvrtak zajedničku tiskovnu konferenciju.

Bio je to "vrlo prijateljski susret", ocijenio je ministar Platter dodavši da je s hrvatskim kolegom apsolvirao "vrlo intenzivni radni program" u sklopu kojega su razmijenjena mišljenja o različitim sigurnosno-političkim pitanjima te dogovoreno poboljšanje suradnje posebice na području sigurnosno-obrambene politike.

"Austrija se raduje što u Hrvatskoj ima pouzdanog i stabilnog partnera, što može zajedno s njim procijeniti i razmijeniti mišljenje o stanju u jugoistočnoj Europi jer je težište austrijske obrambene politike u inozemstvu u naporima da se postigne više stabilnosti i sigurnosti na jugoistoku Europe", rekao je ministar Platter. Dodao je da više stabilnosti i sigurnosti u istočnoj Europi znači više stabilnosti u cijeloj Europi i Austriji te je stoga "prijeko potrebno i bitno surađivati i graditi zajedničku strategiju a Hrvatska je također zainteresirana da se postigne mir i stabilnost u tom dijelu Europe".

Platter je istaknuo posebnu važnost međusobne suradnje u izobrazbi i obuci časnika i dočasnika, prije svega kod njihova usavršavanja u drugoj zemlji najavivši da će se "taj program obuke još intenzivirati".

Istaknuo je da Hrvatska ulaže velike napore za pristup u EU te da će austrijska strana s aspekta sigurnosne politike pozdraviti da Hrvatska što brže postane punopravna članica EU. Austrijski ministar je zaključio da je "Hrvatska u vrlo pozitivnom razdoblju priprema za ulazak u EU i u tomu ima snažnu potporu Austrije".

Ministar Rončević ocijenio je razgovore sa svojim austrijskim kolegom vrlo prijateljskim, otvorenim i iskrenim dodajući da dijeli mišljenje ministra Plattera te da "između Hrvatske i Austrije nema otvorenih pitanja". On je u ime hrvatske Vlade zahvalio Austriji što kao otvoreni zagovornik podržava hrvatske težnje za pristup u euroatlantske integracije. Rekao je da u razgovorima vezanim uz obrambeno-sigurnosnu politiku s Platterom utvrdio zajednička stajališta te mnogo dodirnih točaka na kojima će Hrvatska i Austrija dati svoj doprinos u osiguranju mira na području jugoistočne Europe istaknuvši da "Hrvatska poručuje Europi da je ona faktor stabilnosti u mikroregiji.

Rončević je rekao da je prenio svom austrijskom kolegi želju Hrvatske da prenese svoja iskustva u reformi oružanih snaga i na susjedne zemlje BiH, Srbiju i Crnu Goru.

Na upit austrijskog novinara da li će slučaj Gotovine spriječavati daljnje približavanje Hrvatske europskim integracijama ministar Rončević je odgovorio da je general Gotovina u mirovini i nije djelatna vojna osoba niti izravno u nadležnosti Ministarstva obrane. Ponovio je stajalište hrvatske Vlade da Hrvatska jamči punu suradnju s Haaškim sudom i da će provesti sve potrebne mjere, a da je pitanje generala Gotovine jedan od predmeta suradnje s Haagom. Obavijestio je novinare da je Hrvatska dobila pozitivno mišljenje Europske komisije.

Hrvatski ministar obrane, koji će tijekom dana završiti svoj dvodnevni službeni posjet Austriji, u srijedu je zamolio austrijskog ministra obrane Plattera da se zauzme za povrat odore i osobnih stvari Rudolfa Perišina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je poginuo u Domovinskom ratu, svojevremeno prebjegavši u Hrvatsku iz tadašnje JNA preko Austrije. Ministar Platter danas je obavijestio Rončevića da će u Vojno-povijesnom muzeju u Beču poslijepodne biti organizirana predaja tih predmeta i izaslanstvo Ministarstva obrane RH će ih ponijeti u Hrvatsku. Osobni predmeti pilota Rudolfa Perišina su u Austriji od godine 1991. kada je prebjegao zrakoplovom MIG-21 iz nekadašnje JNA na klagenfurtsku zračnu luku. Poslije toga su bili predmeti pohranjeni u Vojnom-povijesnom muzeju u Beču.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije