Rončević i Rumsfeld o školovanju časnika, o Iraku...

Hrvatska je dobila jamstva Sjedinjenih Država da će se nastaviti suradnja u školovanju hrvatskih vojnih časnika na američkim vojnim školama, a SAD je pozitivno reagirao i na hrvatsku inicijativu za nevojnim angažmanom u Iraku, rekao je u četvrtak u Washingtonu hrvatski ministar obrane Berislav Rončević nakon susreta s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

Rončević i Rumsfeld su u četvrtak u Pentagonu u okviru redovitih obrambenih konzultacija Hrvatske i SAD-a razgovarali o suradnji dviju zemalja na području obrane.

Rončević je hrvatskim novinarima nakon susreta rekao da Hrvatsku najviše zanima osigurati kontinuitet školovanja i usavršavanja hrvatskih časnika na prestižnim američkim vojnim školama."Dobili smo jamstvo da će se ta suradnja nastaviti", rekao je on.

Budući da se hrvatske oružane snage nalaze u procesu preustroja na putu u NATO, Rončević je naglasio kako je američko jamstvo važno i dodao da je Rumsfeld "dao pohvalnu ocjenu o tijeku preustroja" te da je obećao da će Pentagon i dalje pratiti preustroj hrvatskih oružanih snaga. Prema njegovim riječima, Rumsfeld je izrazio uvjerenje da će Hrvatska, ako nastavi putem kojim je krenula, uspjeti i u uključenju u NATO.

Odgovarajući na pitanja novinara Rončević je kazao kako je s Rumsfeldom razgovarao i o mogućoj nevojnoj suradnji Hrvatske u Iraku, ali ne i vojnom angažmanu. "Stav hrvatske Vlade je jasan. Hrvatska u ovom trenutku nema namjeru sudjelovati vojno u Iraku," naglasio je on. Glede nevojnog angažmana u Iraku objasnio je da se radi o prihvatu oboljele iračke djece u hrvatskim bolnicama i o obuci iračkih policajaca. "Taj je program u pripremnoj fazi i sada ne mogu reći u kojem je trenutno statusu, ali Hrvatska je pokazala interes za takvim oblikom sudjelovanja i pomoći uspostavi demokracije u Iraku", rekao je Rončević i dodao da je američka reakcija bila "vrlo pozitivna" na takve hrvatske inicijative.

Kazao je da je bilo riječi i o ponudi hrvatske Vlade da se Hrvatska uključi u inicijativu predsjednika SAD-a Georgea W. Busha za sprječavanje širenja oružja masovnog uništavanja te da Hrvatska već ima kontakte i aktivnosti oko te inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rončević je izvijestio da u razgovorima u Pentagonu, kao i tijekom njegova mandata, američka strana nije iskazala želju za stalnim vojnim bazama u Hrvatskoj. "Nikakvih dodatnih zahtjeva za poligone i luke nije bilo", rekao je.

Hrvatski ministar obrane je napomenuo da je bilo riječi i o želji SAD-a da Hrvatska potpiše bilateralni sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) što Hrvatska odbija učiniti. "Ja sam samo gospodinu Rumsfeldu rekao da je on imao priliku to neposredno čuti od našeg premijera Ive Sanadera i da za njega u ovom trenutku nemam nikakvu novu poruku", rekao je Rončević, odgovarajući na pitanje novinara.

Na upit koliko na preustroj hrvatskih oružanih snaga utječe činjenica da je Hrvatska izgubila vojnu pomoć SAD zato što nije potpisala sporazum o neizručivanju Amerikanaca ICC-u, Rončević je odgovorio da je Hrvatskoj "nažalost" suspendirana američka potpora u financiranju školovanja hrvatskih časnika, ali da će sada projekt školovanja isfinancirati sama, iz vlastitih izvora. "Ono što su do sada Amerikanci participirali u tim troškovima Hrvatska će sada prenamjenom svojih troškova u okviru proračuna MORH-a osigurati da se ti programi u potpunosti provedu", kazao je on.

Govoreći o važnosti školovanja, hrvatski ministar obrane je naveo da će poručnica Vlasta Zekulić, školovana u SAD-u, od kolovoza biti zapovjednica četvrte rotacije hrvatskog kontingenta vojne policije u Afganistanu. "To je najbolji primjer da iskustva koja su stekli na američkim vojnim školama direktno primjenjuju u operacijama mira...a poznato je da je Afganistan najzahtjevnija mirovna misija u kojoj su trenutno pripadnici Hrvatskih oružanih snaga", rekao je Rončević koji je o tome govorio i Rumsfeldu.

Glede problema hrvatskih pitomaca čije je školovanje na američkim vojnim školama stipendiralo Ministarstvo obrane, a nakon toga se nisu željeli vratiti u Hrvatsku Rončević je kazao da će oni morati vratiti novce koje je u njih uložila Hrvatska. "Ja sam kao ministar dao nalog da se poduzmu sve zakonom dopuštene pravne radnje u okviru institucija sustava da Hrvatska naplati svoje potraživanje od onih koji nisu ispunjavali svoje ugovorne obveze", naglasio je Rončević.

(Hina) xsl ybdj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara