Rumsfeld najavio internu istragu o izjavama generala Boykina

Rumsfeld najavio internu istragu o izjavama generala Boykina
AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld u utorak je najavio provođenje interne istrage o izjavi američkog generala Williama Boykina, visokog dužnosnika Pentagona koji je, u jednom od svojih govora, izjednačio rat protiv terorizma s borbom kršćana protiv islama.

"General Boykin sam je zatražio unutarnju istragu o tom pitanju", kazao je Rumsfeld, dodavši da je istragu i odobrio.

Administracija predsjednika Georgea Busha distancirala se od izjava američkog generala, no zasad je odlučila ne poduzimati nikakve sankcije niti premještati generala na drugu funkciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Boykin u lipnju je imenovan zamjenikom podtajnika Pentagona, na čelu nove službe zadužene za potragu za Osamom bin Ladenom i drugim članovima terorističkih organizacija.

Generalove izjave, što su ih prenijeli mediji uzbudile su duhove. Ratni veteran, višestruko odlikovan i pripadnik specijalnih snaga poznat je po govorima koje, uvijek odjeven u uniformu, drži u evangelističkim crkvama.

U jednome od nedavnih govora o somalijskom je vojnom časniku kazao: "Znao sam da je moj Bog veći od njegova. Znao sam da je moj Bog istinski, a njegov je tek idol". U četvrtak je Rumsfeld pokušao ublažiti polemiku koja je nastala, objasnivši kako nije u stanju spriječiti vojne dužnosnike da daju razne kontroverzne izjave, a zapovjednik glavnog stožera američkih vojnih snaga Richard Myers ocijenio je da "na prvi pogled nije prekršeno nijedno vojno pravilo".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara