Rupel u ponedjeljak s Frattinijem razgovara o Jadranu

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel razgovarat će u ponedjeljak u Rimu s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem o Jadranu, priopćilo je u nedjelju slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Prema priopćenju, razgovarat će se o mogućnostima za "zajedničko rješavanje problema u Jadranu" koje podržavaju Slovenija i Italija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Susret ministara vanjskih poslova dviju država, koje su izrazile nezadovoljstvo odlukom Hrvatskoga sabora o proglašenju zaštićene ribolovno-ekološke zone u Jadranu, dogovoren je u subotu na marginama sastanka članica EU-a i zemalja kandidata u Rimu.

Slovenski premijer Anton Rop, koji je o Jadranu u Rimu razgovarao s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem, najavio je da će Ljubljana kao protumjeru hrvatskom "jednostranom potezu" dati prijedloge o formiranju "zajedničke zaštitne zone u Jadranu", tj. o "zajedničkim rješenjima za cijelo more" u kojima bi sudjelovale sve jadranske države.

Slovenska tiskovna agencija STA prenijela je u nedjelju izjavu bivšeg talijanskog ministra vanjskih poslova Giannija de Michelisa tršćanskom listu "Il Piccolo" da proglašenje hrvatskog zaštićenog pojasa u Jadranu znači da se u tom sporu "nazadovalo za deset godina" te da je to znak kako je u Zagrebu prevladala "vrlo opasna nacionalistička logika".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara