RUSIJA, GRUZIJA I OSETIJA DOGOVORILE SE DA ĆE TRAŽITI MIRNO RJEŠENJE SUKOBA

Rusija, Gruzija i gruzijska pobunjena republika Južna Osetija potpisale su sporazum prema kojemu te tri strane moraju pronaći mirno rješenje za sukob i zaustaviti porast napetosti koje prijete tom području, priopćio je u četvrtak navečer u Moskvi Valerij Evnevič, drugi čovjek ruskih mirovnih snaga u regiji.

"Sve su strane potvrdile spremnost da se pronađe mirno rješenje za sukob i istaknule da bi primjena sile i gospodarski pritisci bili neprihvatljivi", kazao je novinarima nakon 48-satnog sastanka zajedničkog povjerenstva (Gruzija, Osetija i Rusija) o rješavanju sukoba u Južnoj Osetiji koji se održao u Moskvi.

Tbilisi je redovno optuživao Rusiju koja graniči s gruzijskim pobunjenim pokrajinama Abhazijom i Južnom Osetijom, da podupire separatizam. Rusija je zadnjih godina dala rusko državljanstvo većini stanovnika tih dviju pokrajina, na štetu gruzijskih vlasti.

U zadnjih tjedan dana na tom području vlada velika napetost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osetijsko "ministarstvo" obrane izvijestilo je da je na osetijsko područje ušlo više od dvjesto gruzijskih vojnika koje je predvodio ministar unutarnjih poslova Irakli Okruašvili, što su gruzijske vlasti opovrgnule.

Gruzijski ministar za sukobe Georgij Haindrava izjavio je pak da je Južna Osetija organizirala vojne vježbe uz sudjelovanje "dvije tisuće plaćenika iz Podnjestarja, gruzijskog pobunjenog područja Abhazije i ruskih sjevernokavkaskih republika".

Ruski konvoj s humanitarnom pomoći koji su u Južnoj Osetiji zaustavile gruzijske vlasti tražeći da ga se ocarini kao i svaku drugi robu, nastavio je svoj put, prenosi također ruska televizija Prvi kanal.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara