Rusija i EU riješile sporna trgovinska pitanja uoči proširenja Unije

RUSIJA i Europska unija postigle su dogovor o spornim trgovinskim pitanjima koja su se pojavila zbog proširenja Unije na istočnu Europu, doznaje se u četvrtak iz službenih izvora u Moskvi.

Dvije strane finalizirale su tekst protokola o glavnim pitanjima, uključujući tranzitne uvjete za rusku baltičku enklavu Kalinjingrad preko buduće članice EU-a Litve, rekao je ruski ministar za gospodarski razvoj i trgovinu Gherman Gref nakon sastanka s europskim povjerenikom za trgovinu Pascalom Lamyjem.

Europski ministri vanjskih poslova protokol bi s ruskim kolegom trebali potpisati u Luxembourgu 27. travnja.

Pojedinosti o sporazumu bit će objavljene tijekom popodneva nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi između Rusije i EU-a napeti su zbog proširenja Unije na deset zemalja središnje i istočne Europe, koje bi Moskvu, zbog gubitka tradicionalnih trgovinskih partnera, moglo stajati 150 milijuna američkih dolara godišnje.

Uoči summita EU-Rusija 20. svibnja, dvije strane pokušale su postići i kompromis oko ruskog ulaska u WTO. EU, naime, od Rusije traži da primijeni svjetske cijene na domaćem tržištu plina, dok se Rusija ne želi odreći subvencioniranog plina za svoju industriju.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara