Rusija: Razgovori s Iranom o nuklearnom gorivu mogli bi biti dugi

RAZGOVORI o sporazumu koji bi uklonio zapreke za slanje ruskog nuklearnog goriva u iransku nuklearnu elektranu Bushehr mogli bi dugo potrajati, izjavio je u petak ruski ministar za atomsku energiju Aleksander Rumjancev.

"Naši bi razgovori mogli potrajati dugo", rekao je Rumjancev novinarima, dodavši kako nije određen datum za potpisivanje sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pregovori su zapeli oko iranskog zahtjeva da Rusija plati troškove prijevoza iskorištenog goriva koje bi Teheran, prema bilateralnom sporazumu, morao vratiti Rusiji.

SAD su snažno kritizirale sporazum, uvjerene da Iran, kojeg smatraju dijelom "osovine zla", zajedno s nekadašnjim Irakom i Sjevernom Korejom, izgradnju reaktora u Bushehru koriste kao izliku za razvoj tajnog programa nuklearnog oružja, što Teheran uporno niječe.

SAD se nadaju da će uspjeti uvjeriti Rusiju da odustane od 800 milijuna dolara vrijednog projekta, koji je postao kamen spoticanja u rusko-američkim odnosima. Iako dijeli američko stajalište o nužnosti zaustavljanja širenja nuklearnog oružja, Rusija tvrdi kako Amerikanci nemaju nikakvih dokaza koji bi potkrijepili njihove sumnje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara