Rusija: Zabranjeno emitiranje intervjua s čečenskom udovicom

UPRAVA ruske televizije NTV zabranila je, "na zahtjev službe sigurnosti", emitiranje intervjua s udovicom čečenskog vođe Zelimkhana Jandarbijeva koji je u ožujku ubijen u Dohi, izvješćuju ruski mediji ističući da je tu odluku NTV-a žestoko osudila ruska Unija novinara.

Intervju s Malikom Jandarbijevom vođen je u Kataru, gdje se trenutačno sudi dvojici Rusa za ubojstvo njezina supruga. Jandarbijev je ubijen, kada mu je, po izlasku iz džamije, eksplodirao automobil.

Zelikhman Jandarbijev je bio de facto predsjednik Čečenije 1996. godine, ali je pobjegao u Katar nakon što su ruske postrojbe 1999. godine izvele invaziju na kavkasku republiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suđenje dvojici Rusa, za koje Moskva tvrdi da su operativci koji su sudjelovali u legitimnoj protuterorističkoj akciji, izaziva veliku pozornost u Rusiji ali je zatvoreno za javnost.

Ruski mediji i Unija novinara razočarani su odlukom NTV-a i poručuju da je predsjednik Vladimir Putin "i sam postao žrtvom cenzure" jer više ne prima objektivne i nezavisne informacije o događanjima u Čečeniji.

NTV pak poručuje da su naredbu o zabrani emitiranja "primili od policije... od ljudi s kojima se nije pametno sporiti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara