RUSKI PATRIJARH ALEKSEJ II PRIMIO KARDINALA KASPERA

Ruski patrijarh Aleksej II. primio je u nedjelju njemačkog kardinala Waltera Kaspera, predsjednika Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva, i ponovio mu je pritužbe pravoslavne crkve na račun Vatikana.

"Mi smatramo da načelo koje je utemeljio Drugi vatikanski koncil - da su pravoslavne crkve sestrinske crkve, nije zaživjelo u praksi", rekao je patrijarh Aleksej II., poglavar Ruske pravoslavne crkve, a prenio je Interfax. "Na žalost, načelo nije provedeno u praksi i mislimo da je Rimokatolička crkva odustala od njega", dodao je.

Njihov susret, prvotno predviđen za ponedjeljak, prvi je na toj razini u manje od dvije godine. Odnosi između Rimokatoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve posljednih su godina bili zakomplicirani tvrdnjama Ruske pravoslavne crkve da Vatikan poseže za pravoslavnim vjernicima i imovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aleksej II. posebice je inzistirao na pitanju Ukrajine, gdje se Ruska pravoslavna crkva protivi vatikanskoj namjeri da se tamošnja Grkokatolička crkva administrativno podigne na razinu patrijaršije. "Uspostava Kijevske patrijarše napravit će križ u našim odnosima za desetke godina", rekao je ruski patrijarh, a prenijela je agencija Ria-Novosti.

Osim toga je ponovno izrazio nezadovoljstvo Pravoslavne crkve nakon što je Sveta Stolica uspostavila četiri katoličke dijaceze u Rusiji prije dvije godine, rekavši da Moskovska patrijarša nije bila obaviještena o tome što se protivi običajima, javio je Interfax. Također je zatražio prestanak svih katoličkih misionarskih aktivnosti među Rusima pravoslavne vjere. "To je izravni prozelitizam koji ne može postojati među dvjema sestrinskim crkvama", rekao je Aleksej II.

(Hina) xkga ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara