Ruski premijer kritizirao postupke protiv Jukosa

RUSKI premijer Mihail Kasjanov u petak je kritizirao zapljenu velikog broja dionica naftne trtke Jukos i uhićenje njezina vlasnika Mihaila Hodorovskog i ustvrdio, suprotno tvrdnjama predsjednika Vladimira Putina, kako unutar struktura vlasti bjesni politički sukob.

"Vrlo sam zabrinut zbog tog događaja, čije je posljedice teško procijeniti", izjavio je Kasjanov, kojega se smatra bliskim ruskim "oligarsima", govoreći o državnoj zapljeni 44 posto dionica Jukosa u sklopu sudskog postupka protiv Hodorovskog i dvojice njegovih suradnika za prijevaru i utaju poreza.

Ured državnog tužitelja u petak je priopćio kako je iz zapljene izdvojio 4,5 posto dionica, nakon što je provjerom ustanovljeno da one pripadaju "fizičkim osobama koje nemaju nikakve veze s krvičnom istragom koja je u tijeku".

Glede uhićnja Hodorovskog, Kasjanov je rekao kako "nije izmijenio stajalište koje je iznosio u više navrata" u pitanju zatvaranja poslovnih ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski je premijer u srpnju reagirao na uhićenje glavnog suradnika Mihaila Hodorovskog, Platona Lebedeva, ocijenivši neopravdanim zatvaranje poslovnih ljudi zbog gospodarskih prijestupa.

Te su se izjave protumačile znakom premijerova neslaganja sa sudskim progonom protiv Jukosa i njegovog vlasnika koji je počeo prije četiri mjeseca.

Postoje vjerovanja kako su ti progoni potaknuti s visokog mjesta, odnosno da iza njih stoji sve snažnija frakcija u ruskoj vlasti osoba iz redova snaga sigurnosti i nekadašnih pripadnika ruske obavještajne zajednice koje je, došavši na mjesto predsjednika, za sobom povukao Vladmir Putn. Njihov bi motivi bili sve veća Jukosova moć i neovisnost, s jedne strane, i otvorene ambicije za političkim utjecajem i potpora strankama liberalne oporbe koje je iskazivao Hodorovski uoči arlamentarnih izbora u prosincu.

"Kasjanov je krenuo u obranu Jukosa", komentar je premijerovih izjava objavljen u dnevniku Gazeta u petak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara