54.91.16.95 US
 

S pretplatom za HRT nema ulaska u EU?

Piše:
ponedjeljak, 26.10.2009. 20:07
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (Index)

U SKLOPU pretpristupnih pregovora o tržišnom natjecanju i usklađivanja hrvatskog i europskog zakonodavstva, jedan od zahtjeva koji se mora zadovoljiti je usklađivanje Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji s europskim pravilima o državnim potporama. Prema upozorenju Europske komisije, hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zaključila je da Zakon o HRT-u, kojim se uređuje financiranje hrvatske nacionalne televizije, "nije usklađen s pravilima o državnim potporama iz SSP-a i hrvatskim Zakonom o državnim potporama", piše Novi list.

U AZTN-u smatraju da je plaćanje RTV-pristojbe obveza propisana za sve RTV-pretplatnike, te da je se može poistovjetiti s plaćanjem poreza i doprinosa, te dodaju da je na taj način definirana RTV-pristojba u Irskoj i Italiji.

Pristojba kao državna potpora

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"RTV-pristojba HRT-u daje financijsku prednost u odnosu na privatne televizije koje svoje poslovanje financiraju isključivo vlastitim sredstvima i po tržišnim uvjetima. Time se HRT čvrsto pozicionira na mjerodavnom tržištu. Zato ova pristojba, koja je propisana zakonom, predstavlja državnu potporu", smatraju u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ministarstvo kulture koje je nadležno za Zakon o HRT-u, smatra da budući da HRT prima novac od građana mora biti i jasno definirano koje usluge ta televizija pruža. "U tom smislu, unaprijed na nepristran i transparentan način moraju se utvrditi mjerila za izračunavanje naknade, tj. sredstava za javne usluge HRT-a", poručili su iz Ministarstva.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije