54.81.117.119 US
 

Sa zatvorene sjednice Vlade

Piše:
srijeda, 30.7.2003. 16:22
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VLADA je danas prihvatila izmjene i dopune Zakona o stočarstvu kako bi se hrvatsko zakonodavstvo u području stočarstva uskladilo sa smjernicama Europske unije te ih je uputila u Hrvatski sabor na donošenje po hitnom postupku.

Predloženim odredbama unaprijedit će se postupci uzgojno selekcijskog rada u dijelu njegove provedbe. Budući da je prijelaz provedbe provođenja uzgojno selekcijskog rada na uzgojne organizacije dugi proces, ovim zakonskim prijedlogom dana je mogućnost postupnog prijelaza, priopćeno je iz Vlade.

Prihvaćen je program opremanja osnovnih škola didaktičkom opremom i nastavnim sredstvima u 2003. Program opremanja financirao bi se iz namjenskih sredstava Ministarstva prosvjete i športa u ukupnom iznosu od 6,1 milijuna kuna.

Vlada je donijela Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva pomorstva, prometa i veza zbog povećanog opsega poslova i potreba prilagodbe načina rada u pojedinim upravama, a u skladu s propisima Europske unije, međunarodnim normama, standardima i preporukama preuzetim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Predmetnom uredbom učinjene su određene promjene u odnosu na dosadašnje ustrojstvo tako da se ukida Uprava za financije, plan, proračun i nabavu, a čije poslove preuzima Tajništvo. Broj odjela povećava se za tri, a okvirni broj izvršitelja povećava se sa 612 na 677.

Vlada je dala suglasnost za sklapanje nagodbe, radi isplate potraživanja nastalih temeljem izdanih jamstava Hrvatskoj industriji ravnog stakla Lipik d.d., u stečaju. U stečajnom postupku ukupno je priznat iznos od 9,5 milijuna švicarskih franaka, a budući da ne postoji osiguranje izdanih jamstava u vidu založnog prava ili fiducije na koji bi način država bila osigurana u svom razlučnom pravu, sklapanjem nagodbe na navedeni iznos Hrvatska bespovratno gubi s obzirom da ga ne može na temelju subrogacije ostvariti kao vjerovnik u stečajnom postupku jer stečajna masa to ne omogućava. La Distribuce s.r.l. Trst se odriče svih prava na ime potraživanja ostatka iznosa od 60,1 milijuna franaka od strane Hrvatske.

Vlada je suglasna s prodajom prijavljenih i priznatih tražbina države iz stečajne mase u stečajnom postupku nad Zadrankom d.d., Zadar. Vlada je dala ovlaštenje ministru financija da potpiše suglasnost za prodaju prijavljenih i priznatih tražbina Hrvatske iz stečajne mase u stečajnom postupku nad Zadrankom d.d., u iznosu od 9 milijuna njemačkih maraka, u kunskoj protuvrijednosti od 34,5 milijuna kuna, uz diskont od 12,5 posto.

Prihvaćen je prijedlog zaključka vezanog uz problematiku dijagnostike, liječenje i odštetnih zahtjeva oboljelih od bolesti uzrokovanih azbestom te trajno napuštanje proizvodnje na bazi azbesta.

Na sjednici je donesena Odluka o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje fasciloidoze. Pojava fascioloidoze utvrđena je 2001. kod jelenske divljači na području Baranje. Bolest jelenskoj divljači nanosi velike gospodarske štete te zbog brzog širenja ugrožava populaciju jelenske divljači. Članove povjerenstva čine predstavnici ministarstva poljoprivrede i šumarstva, ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog veterinarskog instituta, Hrvatskih šuma te Hrvatskog lovačkog saveza.

Vlada je dala suglasnost Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) na Odluku o prodaji nekretnine u vlasništvu HRT-a - poslovni prostor u Bjelovaru.

Vlada je suglasna s tekstom Ugovora između Republike Hrvatske, Kliničke bolnice Osijek i Biskupije đakovačke i srijemske o prijenosu u vlasništvo Biskupije nekretnina u Strossmayerovoj ulici br. 58 u Osijeku. Vlada je ovlastila dr.sc. Gorana Granića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, da u njeno ime potpiše navedeni Ugovor.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak dobila je suglasnost za zaduženje u inozemstvu kod kreditora Bank Austria Creditanstalt AG, Bank of Tokyo - Mitsubishi Ltd, DZ BANK AG Deutsche- Genossenschaftbank, Frankfurt i SANPAOLO IMI S.p.A. Sindicirani kredit bio bi u iznosu do 200 milijuna američkih dolara, a koristio bi se za refinanciranje postojećih kredita i novoodobrenih kredita, s rokom dospijeća 5 godina, uz amortizacijsku otplatu i poček 6 mjeseci te kamatnu stopu koju čini USD LOBOR uvećan za maržu od 0,60 posto godišnje, uz mogućnost povećanja iznosa kredita u slučaju povećanog interesa banaka za sudjelovanje u istom.

Goran Baranović razriješen je s dužnosti ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Kornati, a na dužnost v.d. ravnatelja imenovan je Vladislav Mihelčić. Vunko Mladineo imenovan je privremenim direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Branko Šoštarić predsjednikom Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje fascioloidoze, a članovima mr.sc. Davorin Lukman, dr.sc. Albert Marinculić, dr.sc. Ivica Grbac, dr.sc. Radovan Fuchs, Želimir Štahan, Ivan Tarnaj i Tihomir Florijančić.

Mario Babić razriješen je dužnosti člana Upravnog vijeća Hrvatskog registra brodova, a na istu dužnost imenovan je prof.dr.sc. Pavao Komadina. Vera Pajalić imenovana je predstojnicom Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji. Ljiljana Radić Kišević razriješena je dužnosti tajnice ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, a Gordana Valčić, pomoćnica ministra ovlaštena je za poslove obavljanja tajnika Ministarstva.

Dubravka Bišćan imenovana je tajnicom ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo. Na prijedlog predstojnice Ureda za udruge na današnjoj sjednici imenovani su predsjednica i članovi Savjeta za razvoj civilnog društva.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije