54.81.68.240 US
 

Sabor bez veće rasprave primio na znanje niz Vladinih zakonskih prijedloga

Piše:
četvrtak, 25.9.2003. 18:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

VLADINIM konačnim prijedlogom zakona o potvrđivanju ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj tri će zajmoprimca Lučka uprava Rijeka, Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste povući zajam iz Svjetske banke s otplatom na 15 godina, istaknuo je danas u Hrvatskom saboru zamjenik ministra financija Damir Kuštrak.

Objasnio je da će Hrvatske autoceste povući 15,7 milijuna eura zajma za rekonstrukciju Krčkog mosta, Hrvatske ceste 76,2 milijuna eura za gradnju riječke istočne obilaznice, a riječka Lučka uprava 55 milijuna dolara za obnovu riječke luke.

Sabor je primio na znanje i Vladin konačni prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između RH i Europske investicijske banke o financiranju obnove komunalne infrastrukture na područjima od posebne državne skrbi.

Završila je rasprava o Vladinu prijedlogu zakona o primjeni Statuta Međunarodnoga kaznenog suda i progonu za kažnjiva djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač naglasio je da bi taj zakon mogao omogućiti potpunu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom, koji djeluje na temelju Rimskog statuta, a odnosi se isključivo na kažnjiva djela protiv međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Istaknuo je da se zakon praktički primjenjuje za buduće slučajeve. Dodao je da će Međunarodni kaznen sud u pravilu preuzimati kazneni progon ako država koja je za to mjerodavna po svom domaćem pravu uopće nije sklona tomu ili se vidi da nije kadra provesti kazneni postupak.

Kovač je rekao da bi u pravilu, kad je riječ o suđenju u Hrvatskoj, bili mjerodavni sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

O predloženu zakonu raspravljao je samo Klub HSS-a, a Luka Trconić naglasio je da nije prihvatljivo da se kazneni postupak vodi pred četiri najveća suda u zemlji, jer se, rekao je, razgrađuje hrvatsko pravosuđe koje je u cjelini sposobno korektno voditi suđenje za ratne zločine.

Vladin konačni prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o suradnji na području obrane žestoko je u saborskoj raspravi kritizirao samo Klub HSLS-a. Mario Kovač istaknuo je da je u zakonskom tekstu neprihvatljiva tvrdnja hrvatske Vlade da dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i Slovenije slijede dobre odnose dviju zemalja i na ostalim područjima međudržavne suradnje.

"Pa to je groteskno. Slovenci znaju da je ovo račanovska Hrvatska na koju se može izvršiti pritisak, i koja će davati koncesije na vlastitu štetu i može nam svima biti neugodno ako prihvatimo ovaj zakon", rekao je Kovač.

Zamjenik ministrice obrane Zlatko Gareljić reagirao je na Kovačev istup, rekavši da je Slovenija među prvim partnerima Hrvatske te da dvije zemlje dobro surađuju u mnogim područjima, među ostalim su i slovenski turisti na drugom mjestu po broju noćenja u Hrvatskoj.

Samo je Klub HSS-a sudjelovao i podupro u saborskoj raspravi Vladin prijedlog zakona o gnojivima i poboljšivačima tla, kojim se mijenjaju zastarjele norme kvalitete gnojiva vezane za standarde bivšeg JUS-a.

Klub HSS-a i Klub SDP-a također su jedini raspravljali i poduprli Vladine izmjene Zakona o sjemenu i sadnom materijalu i priznavanju sorta poljoprivrednog bilja, kojima će se omogućiti priznavanje novih sorta i nadzor svih kategorija sjemena.

Primljen je na znanje prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora.

Hrvatski sabor je završio današnje zasjedanje, a posljednja sjednica u sadašnjem sazivu nastavlja se sutra.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije