54.227.17.101 US
 

Sabor: Donatori organa svi koji ne potpišu da ne žele donirati organe

Piše:
petak, 3.12.2004. 17:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI je sabor danas poslijepodne donio niz zakona, među kojima i onaj o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela od žive ili nežive osobe u svrhu liječenja, transplataciji organa i dijelova ljudskog tijela, po kojemu donatorima organa postaju svi koji za života ne potpišu izjavu da ne žele donirati svoje organe.

Sabor je izmijenio Zakon o lijekovima i medicinskim proizvodima, tako da podnositelj zahtjeva za stavljanje gotovog lijeka u promet ne mora priložiti rezultate toksikoloških i farmakoloških kliničkih ispitivanja, dokaže li se da je taj lijek istovrstan s gotovim lijekom izvornog proizvođača. Uvjet za to je da je takav lijek odobren u Hrvatskoj ili nekoj državi EU prije više od šest godina, a stavljen je u promet u Hrvatskoj.

Donesen je i Zakon o primjeni međunarodnih restriktivnih mjera, po kojem će Vlada ubuduće moći odlučiti da se i u Hrvatskoj primjene restrikcije koje je protiv država, entiteta ili pojedinaca uvela EU.

Prihvaćen je i novi Zakon o zaštiti zraka te Zakon o otpadu, po kojem će zbrinjavanje otpada ubuduće plaćati onaj tko ga je i proizveo.

Donosen je i zakon na temelju kojega će se ponovno osnovati financijska policija, a imenovani su i članovi nacionalnih vijeća za visoko obrazovanje i znanost.

Zastupnici su prihvatili i danas raspravljeni Zakon o Memorijalno-dokumentacijskom arhivu, u kom će biti pohranjena i znanstveno obrađena dokumentacija vezana uz Domovinski rat.

Doneseni su i zakoni o zaštiti zraka, zračnom prometu, poreznoj upravi, državnoj reviziji, prijevozu u cestovnom prometu te eksplozivnim tvarima.

U drugo saborsko čitanje upućeni su prijedlozi zakona o genetski modificiranim organizmima i zaštiti prirode, te izmjene Zakona o putnim ispravama.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije