54.162.253.34 US
 

Sabor donio izmjene ZOR-a: Kraći otkazni rokovi, manje otpremnine

Piše:
ponedjeljak, 14.7.2003. 16:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SKRAĆENJE otkaznih rokova i smanjenje otpremnina bitne su novosti u Zakonu o radu, izmjene kojih je sa 71 glasom za, 45 protiv i pet suzdržanih popodne prihvatio Hrvatski sabor.

Otkazni će rok trajati dva tjedna ako je radnik kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od jedne godine, a do tri mjeseca ako je radnik kod istog poslodavca bio neprekidno 20 godina. Najviša je otpremnina šest mjesečnih plaća radnika.

Na spomenute poteze Vlada se odlučila uz tumačenje da su dosadašnje dužine otkaznih rokova i visine otpremnina znatno povećavale fiksne troškove poslodavca i tako kočile brzo restrukturiranje hrvatskog gospodarstva, što je preduvjet gospodarskom rastu i većem zapošljavanju.

Izmjene Zakona o radu stupit će na snagu danom objave u "Narodnim novinama", možda već idući tjedan, a odredbe o otpremninama i otkaznim rokovima primjenjivat će se od početka 2004.

Saborska većina nije prihvatila prijedlog IDS-ovca Damira Kajina da se te odredbe primjenjuju tek kad Hrvatska uđe u EU, kako je to uredila Slovenija.

Malim poslodavcem ubuduće će se smatrati poslodavac koji zapošljava 20 radnika (do sada deset), a zastupnici nisu prihvatili amandman kojim je Klub HSP/HKDU-a tražio da se odustane od takva rješenja s obrazloženjem da nema pokazatelja koji bi govorili o pozitivnim učincima prijašnjeg povećanja tog broja s pet na deset radnika. Tako će se samo povećati broj radnika s manjim radničkim pravima, kazao je Tonči Tadić (HSP), upozoravivši da mali poslodavac ne mora voditi računa o uzdržavanju radnika koji ostane bez posla. Većina je odbacila i prijedlog toga kluba da se u Zakonu navede zabrana otpuštanja radnika zbog prijavljivanja korupcije u tvrtki.

Uveden je solidarni doprinos koji će plaćati nečlanovi sindikata ako na to na referendumu pristane većina radnika u čije ime sindikat pregovara o kolektivnom ugovoru.

Odbačen je prigovor da se time uvodi članarina nečlanovima sindikata, što su neki zastupnici ocijenili kršenjem Ustava.

"Takav namet nije u skladu s građanskim pravom. Neka sindikati nove članove privlače na primjereniji način", rekao je Želimir Janjić (HSLS), prozvavši sindikate da su zbog doprinosa solidarnosti pristali na manja radnička prava i to na Vladin nagovor.

Odbačen je i amandman kojim se HDZ-ova zastupnica Jadranka Kosor usprotvila skraćenju prava roditelja koji imaju pravo na čuvanje radnog mjesta s tri na dvije godine života djeteta.

Iako su njegovi stranački kolege poduprli izmjene ZOR-a, HSS-ovac Nikola Ivaniš bio je suzdržan, kao i Damir Kajin (IDS), te Goranko Fižulić (Libra), dok je nezavisni Zlatko Canjuga podupro izmjene.

Blaže mjere prema nezaposlenima

Nezaposlena osoba ubuduće će morati prihvatiti posao koji je od mjesta njezina prebivališta udaljen 50, a ne 80 kilometara, utvrđeno je izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koje je popodne prihvatio Hrvatski sabor.

Sa sat i pol na sat skraćeno je i vrijeme putovanja do radnog mjesta, koje mora prihvatiti nezaposlena osoba.

Sa tri na sedam godina povišena je dobna granica djeteta do koje majka nije obvezna prihvatiti zaposlenje izvan mjesta prebivališta.

Izmjene toga zakona stupit će na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a ne 1. srpnja ove godine, kako je prvotno bilo predviđeno.

Jednoglasno je prihvaćen i Zakon o osiguranju potraživanja radnika u stečajnom postupku, kojim je uređeno da će se radničke tražbine isplaćivati iz Fonda za razvoj i zapošljavanje, koji tako postaje vjerovnikom tvrtke u stečaju.

Prihvaćen je i Zakon o Komisiji za kontrolu postupka javne nabave. 

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije