Sabor donio novi Zakon o kulturnim vijećima

HRVATSKI sabor donio je danas novi Zakon o kulturnim vijećima, a odbačen je zahtjev SDP-a da se rasprava o tom zakonu, provedena u hitnom postupku, proglasi prvim čitanjem.

Novim Zakonom o kulturnim vijećima ukinuto je Vijeće za urbanizam i arhitekturu pri Ministarstvu kulture, a smanjen je i broj članova kulturnih vijeća, sa sadašnjih sedam na pet.

Članove vijeća, umjesto Vlade, ubuduće će imenovati i razrješavati ministar kulture.

Gradovima s više od 40.000 stanovnika uvedena je obveza osnivanja vijeća.

Sabor je, na prijedlog Vlade, izmijenio Zakon o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, kojim će Povjerenstvo pred kojim bi se uništavala zaplijenjena droga, umjesto sudova, imenovati Vlada.

Nije prihvaćen SDP-ov prijedlog da se zaplijenjena droga može uništavati i prije okončanja sudskog postupka.

Odbačen je HSP-ov prijedlog izmjena Zakona o obrani po kojem bi se Predsjednika Republike ovlastilo da, u odsutnosti premijera, sam donese odluku o pokretanju dijela Oružanih snaga, u slučaju ugroze nacionalne sigurnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćen je zaključak kojim je Vlada obvezana da, u roku 60 dana, Sabor izvijesti o stanju Oružanih snaga i nacionalne sigurnosti.

Prihvaćena su i izvješća Državnog ureda za reviziju o trošenju proračunskog novca u 2002., te o obavljenim revizijama pretvorbe i privatizacije u drugoj polovici prošle godine.

Na prijedlog klubova SDP-a i Libre, Ured za reviziju zaključkom je obvezan da izvješća uputi Državnom odvjetništvu i MUP-u, koji o kaznenim postupcima pokrenutim na temelju izvješća, do 1. srpnja moraju izvijesti Sabor.

Sabor je većinom glasova odbio SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak kojim se traži uvođenje poreznih olakšica na kupovinu osobnih računala, računalnih komponenti i programa od 12.000 kuna jednom u dvije godine te olakšicu za plaćanje informatičkih tečajeva i tečajeva stranih jezika.

Nisu prihvaćene ni izmjene istog zakona koje su predložili klubovi HNS/PGS-a i Libre, a kojima se traži povećanje mjesečnog iznosa neoporezivog dijela dohotka s 1.500 na 2.000 kuna.

Saborska većina nije prihvatila ni izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, kojim klubovi HNS/PGS-a i Libre predlažu da se središnja država izuzme iz uzimanja prihoda od poreza na dohodak.

Prijedlozi zakona o zaštiti i spašavanju i deklaracije o slobodnom izražavanju stavova i uvjerenja u Hrvatskom saboru u prvom čitanju nisu dobili podršku saborske većine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara