54.162.173.119 US
 

Sabor donio rezoluciju o pridruživanju EU

Piše:
četvrtak, 19.12.2002. 00:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

UZ VELIKO suglasje zastupnika, Hrvatski sabor donio je kasno noćas Rezoluciju o pristupanju Europskoj uniji kojom potiče hrvatsku Vladu da do kraja veljače iduće godine podnese zahtjev za punopravno članstvo Hrvatske u EU i kojom se ulazak u punopravno članstvo označava kao strateški nacionalni cilj.

Za Rezoluciju je glasovalo 111 zastupnika, a jedan zastupnik je bio suzdržan.

Sabor je prihvatio Nacionalni program za pridruživanje Uniji, što ga je predložila Vlada, te donio nekoliko zaključaka.

Sabor je, sa 77 glasova za, 34 protiv i jednim suzdržanim, podržao i predloženi stand-by aranžman između Vlade i MMF-a i preporučio Vladi da ga sklopi.

Time je kasno noćas završena 27., izvanredna sjednica, a u svega nekoliko minuta odrađena je još jedna, 28., izvanredna sjednica, na kojoj je Sabor prihvatio nekoliko ranije raspravljenih zakonskih prijedloga, te završio rad za ovu godinu.

Noćas prihvaćenom Rezolucijom o pristupanju Europskoj uniji, Sabor potvrđuje opredijeljenost da se uključenje Hrvatske u EU temelji na individualnom pristupu i postignućima.

Ističe da je Hrvatska po svom nasljeđu, kulturi i geopolitičkom položaju dio srednjoeuropskog, mediteranskog kruga i želi aktivno pridonijeti naporima međunarodne zajednice i Unije na postizanju i uspostavljanju političke stabilizacije i trajnog mira u jugoistočnoj Europi.

Sabor odlučuje da će sustavno i na temelju dogovornog djelovanja parlamentarnih stranaka u potpunosti uskladiti zakonodavni pravni sustav sa standardima i pravnim stečevinama Europske unije.

Odlučuje da će raditi po posebnom postupku kako bi se uz dužnu pozornost, stručnost i učinkovitost osiguralo dostizanje konačnog cilja uključivanja Hrvatske u EU.

Sabor iskazuje punu privrženost europskim integracijskim procesima na integracijskim načelima EU, osobito iskazanim u načelima poštivanja različitosti, partnerstva, ravnopravnosti i očuvanja nacionalnog identiteta svakog naroda.

Sabor očekuje da Europski parlament, institucije i članice EU uvaže konsenzus i odlučnost svih političkih snaga u Hrvatskoj glede pristupanja EU iskazanoj i u Rezoluciji.

Sabor je donio i nekoliko zaključaka kojima se, uz ostalo, predviđa da će Sabor osnovati posebno radno tijelo koje će doprinijeti efikasnom i kvalitetnom radu kako bi se što brže ostvarilo

integriranje Hrvatske u EU.

Novo okupljanje u sabornici očekuje se iza 15. siječnja 2003.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije