23.20.165.182 US
 

Sabor: Hrvatska će efikasno štititi granicu sa Slovenijom

Piše:
srijeda, 13.10.2004. 10:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA policija i granične službe efikasno će štiti hrvatsku državnu granicu sa Slovenijom i na moru i na kopnu, postupat će suzdržano da ne izazovu veće incidente i ne budu optuženi za ponašanje koje prelazi okvire, izjavio je danas u Hrvatskom saboru državni tajnik MUP-a Ivica Buconić.

Informacijom o događanjima na hrvatsko-slovenskoj, prije svega morskoj granici, Sabor je nastavio 10. sjednicu.

No, nakon Buconićeva izlaganja, a na traženje parlamentarnih klubova, sjednica je nakratko prekinuta.

Oporbeni zastupnici su, naime, nezadovoljni najavom da će Sabor o novom stand by aranžmanu s MMF-om raspravljati tek popodne, kada u pravilu nema televizijskog prijenosa.

Klub HSP-a zatražio je pak očitovanje o izjavi potpredsjednika talijanske Vlade Gianfranca Finija, koju prenosi jedan dnevni list, a po kojoj su Dalmacija, Rijeka i Istra "oduvijek bile talijanske zemlje".

Informirajući Sabor o odnosima sa Slovenijom, Buconić je detaljno iznio kronologiju incidenata na granici.

Podsjetio je da je do velike eskalacije incidenata došlo 2002. kada je zabilježeno 65 povreda granične crte, pa je u rujnu dogovoren kodeks ponašanja ribara. Od tada do ulaska Slovenije u EU praktično nije bilo pograničnih incidenata, ali su oni eskalirali početkom svibnja ove godine kada se Slovenija, ušavši u EU, prestala pridržavati tog kodeksa, rekao je Buconić.

Za incidente od početka svibnja karakteristično je da vrlo često granicu povrjeđuju i slovenska policijska plovila, koja ili odlaze za slovenskim ribaricama, ili prilaze hrvatskim ribarima u hrvatskom moru i upozoravaju ih da se nalaze u slovenskom moru, kazao je Buconić.

Najavio je da će hrvatska policija postupati u svakom slučaju kršenja hrvatske državne granice u Savudrijskoj vali.

Upozorio je i na najveće incidente posljednjih dana, te izjavio da je i danas zabilježen jedan incident na kopnenom dijelu granice.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije